Deel top ABN ziet af van bonus
Een deel van de ABN AMRO-top ziet af van een van bonussen na een moreel appel van topman Gerrit Zalm.
Dat zei hij gisteren bij het bekendmaken van de resultaten over vorig jaar.De bonussen zijn extra vergoedingen die bepaalde sleutel-figuren bij de bank kregen om te voorkomen dat ze zouden opstappen. Ook het consortium van Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland dat ABN AMRO overnam, had om de vergoedingen gevraagd.
Het voorstel om van bonussen af te zien viel niet bij iedereen goed, aldus de ABN-topman. Sommigen gingen akkoord, sommigen weten het nog niet. Een ander deel heeft geweigerd. „Die weten dan dat ze bij de bank niets meer te zoeken hebben.”
Op verzoek van minister Bos van Financiën zijn de retentiebonussen bij ABN AMRO nu aangepakt. Maandag liet Bos weten dat de aanpak vruchten heeft afgeworpen.
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft volgens Zalm een rol gespeeld bij de toewijzing van de zogeheten retentiebonussen aan een aantal bankiers van ABN AMRO.
Een woordvoerder van DNB noemde de uitspraken van Zalm „onzin.” Volgens hem zou het kunnen dat Zalm refereerde aan goedkeurende verklaringen die DNB heeft afgegeven bij de overname. „Daarin staan bepalingen dat overnemende partijen zorg moeten dragen voor de continuïteit van de onderneming. Maar het is de verantwoordelijkheid van de instelling zelf daar invulling aan te geven.”
De Volkskrant berichtte in februari ook al over de retentiebonussen. Toen was het een personeelsmanager van ABN AMRO die zei dat DNB een rol heeft gespeeld.
Er is een grote kans dat het nieuwe ABN AMRO dit jaar verlies zal lijden, aldus Zalm gisteren in een toelichting op de jaarcijfers over 2008 van het Nederlandse deel van ABN AMRO.
„We weten wel dat 2009 een moeilijk jaar wordt. We zullen de nodige moeite hebben in de zwarte cijfers te blijven”, aldus Zalm. De topman voorziet dat de verliezen op de verstrekte kredieten zullen oplopen en de bank hiervoor grotere voorzieningen zal moeten nemen.
In augustus en september, rond het hoogtepunt van de financiële crisis, heeft de bank klanten en spaargeld zien wegvloeien. Volgens financieel topman David Cole van ABN AMRO ging het om „2 tot 3 procent van het spaargeld. Dit was ongeveer 5 miljard euro.” De trend is in oktober gekeerd. Eind 2008 stond de hoeveelheid spaargeld weer op het niveau van het begin van het jaar.
De samenvoeging van ABN AMRO en Fortis waaraan Zalm leiding moet geven zal naar verwachting later dit jaar gestalte krijgen. Het belangrijkste obstakel is toestemming krijgen van de Europese Commissie. Van Brussel moet ABN AMRO nog enkele onderdelen afstoten.
De nieuwe bankcombinatie gaat zich vooral richten op de Nederlandse markt. Zalm is niet van plan het grote internationale netwerk zoals het oorspronkelijke ABN AMRO dat had voor het in 2007 werd opgebroken, te herbouwen.
De internationale activiteiten die de bank zal ontplooien worden vooral ingericht op het bedienen van Nederlandse ondernemingen in het buitenland. Dit kan de bank met de ongeveer dertig buitenlandse kantoren die hij nog heeft. Zalm: „Als er exotische landen of producten zijn, zullen we daarin voorzien in partnerschap met anderen.”
ABN AMRO Nederland boekte vorig jaar een winst van 471 miljoen euro.