Binnenland

EO moet formule van vrouwenblad Eva wijzigen

De Evangelische Omroep moet het vrouwenmagazine Eva koppelen aan één of meer programma’s. Anders mag de omroep het blad niet langer uitgeven.

Redactie politiek
27 March 2009 23:24Gewijzigd op 14 November 2020 07:36

Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer vrijdag uitgesproken. Aanleiding voor de discussie was het blad Maria, dat de KRO uitgeeft. Dat blad heeft evenmin een directe relatie met de programma’s die de omroep uitzendt.De niet-christelijke partijen in de Tweede Kamer vinden het niet passend dat omroepen algemene magazines uitgeven als nevenactiviteit. Omroepen zijn er om programma’s te maken en uit te zenden en niet om glossy’s uit te geven. De meerderheid van de Kamer ziet dat als concurrentievervalsing.

In de Mediawet komt te staan dat nevenactiviteiten van publieke omroepen een directe relatie moeten hebben met het media-aanbod van de omroepen. De overheid wil nog wel toestemming geven voor bladen die zijn gekoppeld aan een of meer programma’s, maar omroepen mogen niet langer bladen uitgeven die geen relatie hebben met programma’s.

De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen het amendement, dat was ingediend door het PvdA-Kamerlid Van Dam. Volgens ChristenUnieKamerlid Voordewind kan de EO het dreigende probleem oplossen door radio- of tv-programma’s te wijden aan Eva. Mogelijk dat ook uitingen van de omroep via internet als een koppeling tussen blad en programmering mogen gelden. Daarover bestaat nog geen duidelijkheid.

De niet-christelijke fracties wilden vrijdag ook een eind maken aan de zelfstandige positie van kerken in het huidige omroepbestel. Feitelijk zijn kerken nu aparte zendgemachtigden en krijgen ze geld van de overheid om hun diensten uit te zenden.

De niet-christelijke fracties in het parlement stelden aanvankelijk in een amendement voor om over vier jaar een eind te maken aan de bevoorrechte positie van kerken. De kerkdiensten zouden dan uitgezonden moeten worden via bestaande omroepen en dus mede afhankelijk worden van goedwillendheid van publieke omroepen.

ChristenUnieKamerlid Voordewind heeft dit besluit gedeeltelijk weten te keren. Er is nu geen amendement –wat de regering dwingt tot uitvoering– maar een motie aanvaard. Daarin vraagt de Kamer aan de regering om een onderzoek te laten uitvoeren naar de mogelijkheden en de haalbaarheid van integratie van zendtijd voor de kerken bij bestaande publieke omroepen. Als randvoorwaarde geeft de Tweede Kamer aan de regering mee dat de bestaande pluriformiteit gehandhaafd dient te blijven.

Hiermee duurt de bestaande situatie voor de kerken voorlopig voort. Het onderzoek moet eerst plaatsvinden, daarna moet het kabinet zich erover buigen en daarna de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer