PKN: Nieuw ledensysteem kan starten
De kleine synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is vrijdag akkoord gegaan met een plan van aanpak voor het nieuwe Ledenregistratiesysteem Protestantse Kerk (LRP). Achter gesloten deuren ging de synode ook akkoord met voorzieningen voor zes hersteld hervormde gemeenten. Voor het eerst wees de synode ook een voorziening af, die voor Ouddorp.
De leden van de kleine synode toonden zich vrijdag, bij de beoordeling van het plan van aanpak voor het nieuwe ledenregistratiesysteem, uiterst voorzichtig. De meeste sprekers maakten duidelijk het debacle van Numeri achter zich te willen laten.De kerk moet een nieuw ledenregistratiesysteem ontwikkelen nadat ze vorig jaar de stekker uit het project Numeri trok. Het systeem bleek zeer gebruikersonvriendelijk en de ontwikkeling ervan werd talloze keren uitgesteld. De kosten waren inmiddels opgelopen tot ruim 5 miljoen euro. De Protestantse Kerk heeft zo’n 3 miljoen euro van deze investeringen als verlies afgeboekt.
Ouderling-kerkrentmeester M. van der Klooster (Dordrecht) blijft zeer sceptisch bij de aangegeven planning voor het nieuwe systeem. Ook is het, volgens hem, nog volstrekt onduidelijk hoe het gaat met de kosten van het nieuwe systeem. „Ik heb er nog steeds weinig vertrouwen in, ook al worden de juiste woorden nu wel gesproken. Maar het gaat niet om woorden, maar om daden”, aldus Van der Klooster.
De directeur van de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, Haaije Feenstra, verwacht dat de scepsis over het nieuwe systeem wel zal blijven. „We hopen stukje bij beetje dat vertrouwen te winnen.”
Uiteindelijk werd het plan van aanpak aangenomen. Als de kleine synode strak bij alle besluitvorming betrokken wil blijven, moet het systeem uiterlijk in september 2011 klaar zijn. Als er verantwoordelijkheid van de kleine synode wordt gedelegeerd aan de in het levengeroepen Adviescommissie Ledenregistratie, is het systeem mogelijk eind 2010 al klaar.
Voorzieningen
De zes door de kleine synode aangenomen voorzieningen betreffen de hersteld hervormde gemeenten in Andelst, Kesteren, Veenendaal, Staphorst, Heesbeen en Putten. Voor Andelst gaat het, volgens de PKN, om een herziening van een eerdere voorziening. In Kesteren, waar volgens de PKN, zijn 977 van de 1700 leden van de hervormde gemeente overgegaan naar de HHK. Door het, volgens de PKN, bijna volledig ontbreken van financiële middelen bij de hervormde gemeente ten tijde van vertrek van de hersteld hervormde gemeenteleden wordt alleen diaconaal vermogen overgedragen.
In Veenendaal zijn 806 van de bijna 15.000 leden van de hervormde gemeente overgegaan naar de HHK. Eerder is al in de kerkbode van de hervormde gemeente van Veenendaal bekend gemaakt dat de Commissie van Bijzondere Zorg (CBZ) de hervormde gemeente heeft opgedragen 300.000 euro over te maken aan de hersteld hervormde gemeente.
In Staphorst hebben, volgens de PKN, 5235 leden van de hervormde gemeente aangegeven te willen behoren tot de HHK. De voorziening houdt in dat aan de hersteld hervormde gemeente onder andere het kerkgebouw en de pastorie in eigendom worden overgedragen. De hervormde gemeenten van Staphorst en Rouveen, waar veel hervormden uit Staphorst zich bij hebben aangesloten, worden samengevoegd.
In Heesbeen krijgt de hersteld hervormde gemeente het kerkgebouw en de begraafplaats in erfpacht voor een periode van vijftig jaar.
In Putten zijn 780 van de bijna 10.000 leden van de hervormde gemeente overgegaan naar de HHK. Naast de overdracht van diaconaal vermogen, mag de hersteld hervormde gemeente vijf jaar lang kosteloos medegebruik maken van de Nieuwe Kerk te Putten voor twee diensten op zondag en voor het doordeweekse werk.
Afwijzing
De kleine synode heeft gebruik gemaakt van haar bevoegdheid om de voorziening voor de hersteld hervormde gemeente te Ouddorp af te wijzen. „Voornaamste struikelblok was het feit dat de hervormde gemeente na uitvoering van de voorziening niet meer zou beschikken over één van de twee kerkgebouwen in het dorp”, aldus de PKN.