Binnenland

„Waalweelde moet anders”

„Waar kunnen we terecht met onze vragen? Je denkt dat je als burgers iets kunt bereiken met de inspraak.” De inwoners van Neerijnen hebben veel kritiek op het project Waalweelde. Zij vinden dat naar hun stem niet wordt geluisterd.

André Bijl
27 March 2009 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 07:36

Dat bleek donderdagavond tijdens een inspraakavond in het Waaldorp. Daphne Willems, woordvoerder van de provincie Gelderland, kreeg de wind van voren. „Er zou toch naar de inwoners geluisterd worden?”Waalweelde is een project voor de rivier de Waal. De provincie Gelderland voert de regie. De provincie wil over een lengte van 80 kilometer –waarin vijftien gemeenten met een half miljoen inwoners– komen tot een alomvattende gebiedsontwikkeling, waarbij de begrippen mooi en veilig centraal staan.

In het gebied moet de natuur worden ontwikkeld. Ook moet de waterafvoer vergroot worden via het aanleggen van geulen, het verwijderen van barrières en het terugleggen van dijken. Op een aantal plaatsen worden de uiterwaarden ook ingezet voor bedrijvigheid en woningbouw.

Daphne Willems had het donderdag niet gemakkelijk in cultureel centrum het Stroomhuis in Neerijnen. Met het schaamrood op de kaken beleed ze dat er van de voorgenomen inspraak en de organisatie van bewonersavonden bitter weinig terecht is gekomen. „Dat voornemen hebben we niet waargemaakt. Misschien is een project over 80 kilometer rivier te groot om burgers bij te betrekken.”

De provincie constateert ook dat wethouders huiverig zijn om over de uiterwaarden te praten. „Na het hoog water in de jaren negentig moesten ze dat gebied herontdekken.”

De inwoners uitten ook inhoudelijke kritiek. „Jullie willen moerassen introduceren. Dat betekent gewoon dat het gebied niet meer toegankelijk is. Honden moeten straks aan de lijn, omdat er wilde paarden lopen. Laat er gewoon koeien grazen.” Een andere inwoner: „Als er natuur komt, krijg je meteen allerlei restricties.” Willems onderstreepte dat dat niet de bedoeling is. In Waalweelde West –20 kilometer tussen Tiel en Gorinchem– staan meer dan tien projecten op stapel. Op vijf hoogwatervrije locaties in de uiterwaarden komen mogelijk nieuwe activiteiten, zoals woningbouw op het terrein van de voormalige steenfabriek in Vuren, de ontwikkeling van een nieuw stadsfront voor Zaltbommel, de uitbreiding van een bedrijf in Haaften en de aanpak van het oude Bitumarinterrein in Opijnen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer