„Economie mogelijk volgend jaar op gang”
AMSTERDAM (ANP) – Als de omvangrijke stimuleringspakketten in de Verenigde Staten en Europa aanslaan, kan de wereldeconomie ergens volgend jaar weer op gang komen. Op korte termijn houden de problemen nog aan.
Dat zei president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag bij de presentatie van het jaarverslag over het woelige jaar 2008. Hij noemde de algemene consensus van een opleving in 2010 „niet irrealistisch", maar hield wel enige slagen om de arm.Bovendien toonde hij zich somber over het huidige klimaat. „Het eerste kwartaal zal er niet goed uitzien", stelde Wellink.
Het crisisplan dat het Nederlandse kabinet woensdag presenteerde „ziet er niet slecht uit", zei Wellink. „Er wordt met gemak gezegd dat het om een klein programma gaat. Maar 12,5 miljard euro aan investeringen in twee jaar is veel, heel veel", aldus de centralebankpresident.
Voor De Nederlandsche Bank was 2008 een ongekend bewogen jaar. In „nauw overleg" met DNB kocht de Nederlandse staat de Nederlandse onderdelen van Fortis, inclusief ABN Amro Nederland. ING, Aegon en SNS Reaal werden voorzien van kapitaalinjecties.
Inmiddels is Wellink van mening dat de directe invloed van de overheid bij genationaliseerde financiële instellingen moet afnemen. Naar zijn smaak bemoeien ze zich te veel met zaken als strategie, het overnamebeleid en aan wie grote kredieten mogen worden verstrekt. Hij vindt dat er tussen de minister en het bedrijf een soort buffer moet worden ingebouwd, in de vorm van een stichting.
De Nederlandsche Bank is een sterk voorstander van een parlementaire enquête naar de oorzaken van de huidige financiële crisis, zei Wellink. Maar wel pas als de financiële sector tot rust is gekomen.
De DNB–president vindt niet dat hij als toezichthouder op de Nederlandse bankensector excuses moet maken. Naar zijn idee heeft de centrale bank naar vermogen gehandeld. De aandeelhoudersclub VEB vindt dat Wellink wel ’sorry’ moet zeggen.
Volgens Wellink is het juist VEB–voorman Jan Maarten Slagter die excuses moet maken. Hij wees op de zorg die DNB uitte toen ABN Amro op het punt stond opgedeeld te worden door drie banken. Wellink: „De VEB noemde onze opstelling destijds een reden voor zorg. Uiteindelijk hebben de betrokken banken inmiddels voor 74,5 miljard euro aan staatsteun ontvangen".
Dat er boosheid is in de samenleving over bonussen vindt Wellink begrijpelijk, maar moet naar zijn idee niet de drijfveer worden. „Als er ruiten worden ingegooid zeg ik: worden bepaalde grenzen niet overschreden". Woensdag gooiden vandalen bij oud–topbankier Fred Goodwin van Royal Bank of Scotland de ramen in.
Uit het jaarverslag blijkt dat Wellink vorig jaar 402.515 euro verdiende, 3 procent meer dan in 2007. De directeuren Schilder en Klopper verlieten DNB. Bij hun vertrek kregen ze respectievelijk 591.200 en 772.324 euro mee.