„Met huisverbod geweldsspiraal doorbreken”
„Met deze maatregel doorbreken we de cirkel van geweld.” Dat zegt wethouder J. Kriens, die verantwoordelijk is voor de honderd huisverboden die sinds januari in Rotterdam zijn opgelegd.
Een man die zijn vrouw slaat, een loverboy die een tienermeisje laat werken in de prostitutie, een meisje dat haar grootvader afperst: het zijn allemaal voorbeelden van huiselijk geweld.In Rotterdam vindt huiselijk geweld op grote schaal plaats. „Iedere dag houdt de Rotterdamse politie vijf tot tien plegers van huiselijk geweld aan. Jaarlijks overlijden er in de regio Rotterdam ongeveer tien mensen door huiselijk geweld”, aldus wethouder Kriens.
Ze is blij met de invoering van de wettelijke maatregel. „Sinds januari kunnen we ingrijpen met het opleggen van een tijdelijk huisverbod. Wanneer de politie een geval van huiselijk geweld meldt, staat er binnen een halfuur een interventieteam op de stoep. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week staan hulpverleners klaar. Bij een melding komt de hulpverlening direct op gang.”
Tien dagen
Als er een huisverbod wordt opgelegd, betekent dit dat de pleger van huiselijk geweld tien dagen lang zijn of haar woning niet in mag. Kriens: „In deze afkoelingsperiode mag de pleger verder op geen enkele wijze contact opnemen met de achterblijvende partner of de kinderen. Dus geen bezoekjes, geen telefoontjes en ook het afhalen van de kinderen van school wordt niet toegestaan.”
Als de verdachte toch een van deze dingen doet, wordt in Rotterdam het huisverbod van 10 dagen verlengd naar 28 dagen. „Blijkt ook dat niet te helpen, dan riskeert de geweldspleger een gevangenisstraf van twee jaar”, aldus de Rotterdamse wethouder.
Volgens Kriens leert de ervaring dat zeker in de helft van de gevallen het geweld binnen tien dagen stopt. „Er komt dan rust en ruimte voor hulp. Echter, in iets meer dan de helft van de gevallen moet de tijdelijke ontzegging verlengd worden naar 28 dagen.”
Mannen
Volgens Kriens zijn de meeste geweldplegers mannen. Daders lijken verder in alle verschillende milieus voor te komen. „Elke laag van de Rotterdamse bevolking is vertegenwoordigd. Etniciteit en opleiding spelen geen rol.”
De wethouder is vooral ook blij dat met het doorbreken van de geweldsspiraal ergere dingen voor kinderen worden voorkomen.