DNA ‘oer-Vlaardinger’ wordt uitgeplozen
Het DNA van ‘oer-Vlaardingers’ komt onder de loep te liggen. Duizend jaar oude genen worden onderzocht om te kijken hoe mensen steeds resistenter werden tegen infectieziekten.
De onderzoekers hopen verder ook te ontdekken waarom mensen met een bepaald gen vrijwel altijd beschermd zijn tegen aids.Volgens de gemeente Vlaardingen is het voor het eerst in Nederland dat een dergelijk onderzoek wordt gedaan. Het forensisch laboratorium van het Leids Universitair Medisch Centrum voert het onderzoek uit in samenwerking met de gemeente. De onderzoekers vergelijken het oude DNA met het moderne genetische materiaal van nazaten van de oer-Vlaardingers.
In de Zuid-Hollandse stad vonden archeologen begin 2002 tientallen graven uit de periode 1000-1050. De doden bleken generatiegenoten van graaf Dirk III, die zich in die periode verschanste in de gemeente. Het materiaal bleek dermate goed geconserveerd dat in de kiezen van 24 personen nog bruikbaar DNA aanwezig was.
In 2007 zocht Vlaardingen naar familie van de ‘oer-Vlaardingers’. Dit leidde naar een oud-tandarts wiens genen overeenkwamen met het DNA uit een 1000 jaar oude kies. Dit onderzoek krijgt nu een vervolg.
Ruim 10 procent van de Europeanen is drager van het zogeheten CCR5-gen, dat mensen met hiv beschermt tegen aids. Onderzoek moet uitwijzen waar de bescherming vandaan komt.