Italië alsnog akkoord met EU-arrestatiebevel
Italië gaat toch akkoord met de invoering van een Europees arrestatiebevel. Dat heeft premier Berlusconi dinsdag meegedeeld na overleg met zijn Belgische collega Verhofstadt, die momenteel als voorzitter van de EU fungeert. Aan de inhoud van het betrokken voorstel is niet meer gesleuteld.
Afgelopen donderdag bereikten veertien van de vijftien regeringen een compromis over dit dossier. Alleen Italië weigerde daarmee in te stemmen. Het nieuwe juridische instrument regelt dat een land dat tot de Unie behoort, verplicht is een verdachte onvoorwaardelijk uit te leveren aan een andere lidstaat als die daartoe een verzoek indient.
De beoogde procedure kan van toepassing zijn op 32 soorten misdrijven. Italië maakte met name bezwaren tegen de omvang van die lijst. Het pleitte ervoor die te beperken tot slechts zes zware vergrijpen, alle in de sfeer van het terrorisme. Op de achtergrond speelde waarschijnlijk de vrees mee dat Berlusconi zelf in de toekomst wellicht in de problemen raakt. In Spanje wordt hij namelijk gezocht in verband met vermeende financiële malversaties.
De regering in Rome heeft nu uiteindelijk de uitgebreide versie toch geaccepteerd. President Ciampi waarschuwde eerder deze week dat zijn land gezichtsverlies zou lijden als het, als een van de grondleggers van de Europese eenwording, een uitzonderingspositie zou innemen op dit gebied.
Italië moet wel zijn grondwet aanpassen. Mogelijk is dat niet gerealiseerd als het aanhoudingsmandaat, volgens afspraak, in 2004 ingaat. Mocht het parlement dwarsliggen en de noodzakelijke wijziging verwerpen, dan blijft Italië alsnog buiten de samenwerking, liet Berlusconi gisteren weten. „Net zoals dat bijvoorbeeld voor de Britten geldt ten aanzien van de euro”, zo voegde hij daaraan toe.
Ook heeft de zuidelijke lidstaat, evenals de partners, de vrijheid om geen terugwerkende kracht –voor misdaden vanaf november 1993, toen het Verdrag van Maastricht in werking trad– toe te kennen aan het arrestatiebevel.
Top
Verhofstadt zei verheugd te zijn dat er thans een definitief akkoord ligt over het vereenvoudigen van de uitleveringspraktijk binnen de EU. De kwestie kan in ieder geval niet meer de stemming bederven tijdens de top van de regeringsleiders die, onder de regie van de Belgen, aanstaande vrijdag en zaterdag plaatsvindt in Laken, een voorstad van Brussel.