Politiebond betwijfelt nut stroomstootwapen
De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft sterke twijfels bij het nut van de invoering van de Taser, een nieuw stroomstootwapen.
Arrestatieteams van politie en marechaussee worden vanaf 1 mei bij wijze van proef daarmee uitgerust. De bond vraagt zich af of het wapen wel veilig genoeg is en meent bovendien dat het ‘gat’ tussen wapenstok en dienstvuurwapen afdoende is gedicht.„Arrestatieteams beschikken al over de zogeheten ”bean bag””, verwijst Jan-Willem van de Pol van de NPB naar een zakje met kogeltjes. „Die dient hetzelfde doel als de Taser: een verdachte tijdelijk uitschakelen om hem te kunnen overmeesteren.” Van de Pol vraagt zich af waarom juist de arrestatieteams worden voorzien van de Taser, waarvan het ministerie van Binnenlandse Zaken er elf heeft besteld. „De mensen die hem nodig kunnen hebben, zijn de dienders op straat, die bijvoorbeeld plotseling geconfronteerd worden met een malloot met een mes. Arrestatieteams plannen acties zorgvuldig en weten precies wat ze nodig hebben.”
De NPB wijst bovendien op de veiligheidsrisico’s van de Taser. Met het wapen worden twee geleidende pijltjes aan draden afgeschoten, waardoor een stroomstoot van 50.000 volt wordt gezonden. „Wat doet een Taser met iemand met een bomgordel?”, vraagt Van de Pol zich hardop af. „Het is bekend dat bommen vaak afgaan door een elektrische ontsteking.”
Daarbij komt dat de inzet van de Taser in het buitenland, met name de Verenigde Staten, nogal eens een fatale afloop heeft gehad. Van de Pol wijst op een incident van afgelopen weekend, waarbij de Amerikaanse staat Michigan een 15-jarige jongen overleed aan de gevolgen van een schot met de Taser.