Werkgevers willen hulp kabinet lagere loonkosten
Werkgevers vragen niet alleen de vakbeweging hun looneisen te matigen. Om te voorkomen dat veel werk verloren gaat met de economische crisis, moet ook het kabinet helpen de loonkosten laag te houden. Met bijvoorbeeld ruimere loonkostensubsidies of een tijdelijke afdrachtvermindering van belasting en premies worden vooral kwetsbare werknemers aan de onderkant geholpen.
Dat is een van de maatregelen die koepelorganisatie ABU voor de uitzendbranche maandag presenteerde bij ondernemersvereniging VNO–NCW. Voorzitter Bernard Wientjes van VNO–NCW stelde dat de loonkosten aan „de onderkant van het loongebouw" relatief hoog zijn.Wientjes gaat er vanuit dat we met een korte, maar diepe recessie te maken hebben. Voorkomen moet worden dat mensen langdurig werkloos worden en hun vakkennis verliezen, terwijl straks personeelstekorten worden verwacht als de markt aantrekt en de vergrijzing toeslaat.
Het gaat om een bijzondere crisis volgens de werkgeversvoorman. Ook omdat de werkloosheid in Nederland nog vrij laag is en de koopkracht goed, is de crisis. De echte werkloosheid is te zien in de uitzendbranche, meent hij. Volgens de ABU werken nu dagelijks 50.000 minder uitzendkrachten dan een paar maanden geleden. Dit najaar wordt het dieptepunt verwacht volgens voorspellingen in de uitzendbranche.
Het ABU–pamflet komt volgens Wientjes precies op tijd. De Nederlandse economie vraagt volgens de ABU en VNO–NCW meer dan ooit om een flexibele arbeidsmarkt, zodat bedrijven met hun personeel kunnen meebewegen met de heftige ontwikkelingen. Werkgevers willen ook de opleidingsfondsen die ze met de vakbeweging in diverse sectoren beheren, openstellen voor alle werklozen.
Het is de bedoeling om werknemers die in de ene sector overtollig zijn geworden te herplaatsen en om te scholen voor beroepen waar nog wel vraag naar is. Zo wijst de ABU erop dat veel werkgevers in de markt nu een overschot aan werknemers hebben, terwijl er nog steeds een personeelstekort is in de zorg en het onderwijs.
Maar tijdelijke inzet van personeel in de zorg en het onderwijs is volgens de ABU prijzig, omdat de btw op flexkrachten in deze sectoren niet aftrekbaar is voor werkgevers. „Afschaffing hiervan betekent 19 procent meer werkgelegenheid", aldus de uitzendbranche.