Economie

Geithner wil „economische rommel opruimen”

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner wil de rommel in de financiële sector opruimen met hulp van private investeerders op Wall Street. Beleggers reageerden maandag enthousiast op de plannen, het wachten is nu op investeerders die bereid zijn geld te steken in de ’vergiftigde’ beleggingen van de banken.

ANP
23 March 2009 17:20Gewijzigd op 14 November 2020 07:34
De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner wil de rommel in de financiële sector opruimen foto EPA
De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner wil de rommel in de financiële sector opruimen foto EPA

„We willen niet dat de overheid alle risico’s draagt. We willen dat de private sector met ons meewerkt”, aldus Geithner in zakenkrant The Wall Street Journal. De minister gebruikte het huisorgaan van de Amerikaanse financiële wereld maandag om zijn plannen via een ingezonden artikel te openbaren.Geithner wil Wall Street en Washington laten samenwerken in een investeringsfonds dat voor minstens 500 miljard dollar aan besmette hypotheekbeleggingen overneemt van banken en andere financiële instellingen. Daarmee moet de allesoverheersende angst voor nieuwe grote verliezen bij banken verdwijnen, zodat de kredietverlening weer op gang komt en een diepere recessie kan worden voorkomen.

De overheid steekt in eerste instantie 75 miljard dollar in het fonds. Dat bedrag is afkomstig uit de pot van 700 miljard dollar die het Amerikaanse Congres eind november reserveerde voor de redding van de financiële sector. Het overige geld moet komen van private partijen, zoals pensioenfondsen en hedge fondsen.

Beleggers toonden zich maandag wereldwijd enthousiast over de plannen. Alle belangrijke graadmeters in Azië, de Verenigde Staten en Europa boekten flinke winsten, vooral de aandelen van financiële fondsen gingen fors omhoog.

Het plan kreeg ook een flinke steun in de rug van de belangrijke investeringsfondsen Pimco en Blackrock, die aangaven mee te zullen doen in het fonds. „Dit plan moet enthousiast onthaald worden, we zullen zeker meedoen”, aldus Pimco-baas Bill Gross. „We zijn vooral geïntrigeerd door de potentiële grote winsten en de mogelijkheid die te delen met onze klanten en de Amerikaanse belastingbetaler”.

Volgens de Amsterdamse econoom Arnoud Boot is het van groot belang dat Geithner heel snel met meer partijen komt die aan het plan willen meewerken. „Het is geen gek plan, met private investeerders kan je het probleem oplossen dat er geen markt voor de beleggingen is. Nu zijn een paar voorbeelden nodig van partijen die meedoen, zodat duidelijk is dat er morgen echt iets gaat veranderen”.

Geithner toonde zich hierover bij de presentatie van de plannen echter vol vertrouwen. Volgens hem is er „veel interesse” van private partijen om mee te doen in het fonds. Concrete namen noemde hij echter niet.

Volgens de minister is het van essentieel belang dat de overheid de banken te hulp schiet. „Simpelweg hopen dat de banken hun bezittingen zelf wegwerken zal de crisis alleen maar verlengen”. Door samen te werken met private partijen draait de overheid niet op voor alle kosten van de reddingsoperatie, maar kan de belastingbetaler hopelijk wel profiteren van eventuele winsten als de markt voor de beleggingen weer functioneert, betoogde Geithner.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer