Kerk & religie

„Als je niet met de Koran komt, slaan we je in elkaar”

„Als je volgende week hier niet met de Koran staat, slaan we je in elkaar.” Dat kreeg P. Pols, werkzaam als evangelist in ’s-Hertogenbosch, te horen toen hij met de Bijbel op straat stond te evangeliseren.

Van een medewerker
23 March 2009 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 07:33
Evangelist Pols maakte het meer dan eens mee dat moslimjongeren de evangelisatiebijgel ”Het Levende Woord" voor zijn ogen verbrandden. Foto Frank Trommelen
Evangelist Pols maakte het meer dan eens mee dat moslimjongeren de evangelisatiebijgel ”Het Levende Woord" voor zijn ogen verbrandden. Foto Frank Trommelen

Als Pols op verzoek van een moslimjongen een Bijbel overhandigt, wordt deze onmiddellijk vertrapt. Hij reageert verontwaardigd: „Als je dat met jullie Koran doet, word je onthoofd. Raap hem onmiddellijk op!” Verschrikt geeft deze jongen de Bijbel aan de evangelist terug.Dat is een van de vele ervaringen van Pols. Vele keren heeft hij meegemaakt dat de evangelisatiebijbel ”Het Levende Woord” voor zijn ogen door moslims werd verbrand.

Pols was een van de sprekers op de jaarlijkse ontmoetingsdag van stichting In de Rechte Straat (IRS), zaterdag in het Van Lodensteincollege in Hoevelaken. De evangelist, die tevens voor de stichting Het Levende Woord in Uden, Rosmalen en Veghel werkzaam is, heeft overigens goede contacten met rooms-katholieken. Hij heeft ervaren dat het uitdelen van folders niet vruchteloos is.

Pedro Snoeijer, veldwerker voor de IRS in Polen, vertelde dat het belangrijk is om persoonlijke ervaringen te delen. „De Poolse bevolking is niet gewend zich te uiten. De kerk met zijn vele symbolen leert dat ook niet. Bijna iedereen in Polen zegt: „Ik ben christen”, maar persoonlijk gebed kent men niet; de priester bidt voor ze. Je praat niet over je geloof.”

Snoeijer zei dat hij contact had met een oude man die niets meer met de Rooms-Katholieke Kerk had, maar toch geboeid was door het geloof. „Toen deze man overleden was, bleek dat het zijn wens was dat ik de begrafenis zou leiden. Ik heb gesproken over het enige belangrijke dat nodig is in dit leven. Tot mijn verrassing kwamen er na afloop van de begrafenis een heleboel mensen. Het feit van persoonlijk bidden heeft hen heel erg aangesproken.”

Het werk is moeilijk , maar met deze bemoedigende ervaring wil Snoeijer aangeven dat er wel degelijk kansen liggen om het evangelie te brengen. „Er waren zelfs meerdere oude mensen die vroegen of hij hun begrafenisdienst wil leiden.”

Het werk van IRS in Frankrijk wordt onderhouden door Tomasz Pieczko, die ook gedeeltelijk voor IRS in Polen werkzaam is. Hij werkt in een plaats die in de jaren tachtig te kampen kreeg met grote werkloosheid. De fabriek was door gereformeerden opgericht en veel werknemers waren gereformeerd. Na de sluiting van het bedrijf is de eigenaar vertrokken en zijn ook gemeenten uit elkaar gevallen. Momenteel bestaat de helft van de bevolking uit moslims en er is een grote rooms-katholieke gemeenschap. Er is veel geweld, alcoholisme en werkloosheid in de gezinnen.

Pieczko: „Als je Christus navolgt, heeft dat grote consequenties voor het dagelijks leven. Straatevangelisatie werkt niet. Je wordt al gauw gezien als sekte, of het wordt verboden.”

Toch ziet de veldwerker wel kansen in het spreken op scholen over geweld in de gezinnen. „Bij die gelegenheid kan ik toch iets laten zien wat het betekent om christen te zijn.”

De ontmoetingsdag werd gesloten door ds. T. Vanhuysse uit het Belgische Tongeren. Hij sprak over Johannes 10: 27-28. De predikant wil graag in Tongeren het geluid van de Goede Herder verkondigen. „In Johannes 10 is sprake van veel tegenstand: „Hij heeft de duivel, Hij is een bezetene”. Dat ervaren we ook in onze tijd. Er zijn zorgen, ook in Tongeren. Maar dankbaar mogen we zijn dat er de laatste tijd een twintigtal mensen is toegebracht tot de gemeente.”

Hij wees erop dat christenen in Nederland dankbaar moeten zijn voor christelijke scholen. In België haken veel jongeren af als ze op de middelbare school zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer