ING vraagt bonussen top terug
Bank-verzekeraar ING vraagt zijn 1200 bestverdienende werknemers af te zien van hun bonus over 2008.
Volgens ING-topman Jan Hommen zal de bank-verzekeraar ook geen nieuwe bonussen uitbetalen zolang het concern als geheel nog geen winst maakt. ING verwacht in 2010 te komen met een nieuw beloningsbeleid voor zijn werknemers.Hommen noemt zijn oproep maandag in een interview met de Volkskrant „een moreel appel.” Volgens hem zijn veel managers bereid hun bonus in te leveren.
Het bonusbeleid van ING leidde eerder deze maand nationaal tot veel opschudding nadat bleek dat 40.000 medewerkers in totaal 300 miljoen euro aan bonussen mogen opstrijken. Vorige week ontstond er rumoer omtrent de startbonus van de nieuwe financiële topman van ING, de Ier Patrick Flynn. Die ontvangt een aandelenpakket dat hem maximaal 1,3 miljoen euro kan opleveren.
Volgens Hommen hoeft Flynn zijn startbonus niet terug te betalen. De 100.000 ING-aandelen die de nieuwe financiële topman krijgt zijn, aldus Hommen, niet als een bonus aan te merken. „Hij krijgt een vergoeding voor wat hij bij zijn oude werkgever achterlaat.”
Het bonusbeleid van ING wordt met name bekritiseerd omdat het concern onlangs staatssteun nodig had om door de financiële crisis te geraken. Volgens een opiniepeiling van onderzoeker Maurice de Hond vindt 84 procent van de Nederlanders dat de Nederlandse staat daarom, naar Amerikaans voorbeeld, hoge belastingen moet gaan heffen over bonussen van bedrijven die met belastinggeld overeind zijn gehouden.
In de VS werd deze maand een wet van die strekking aangenomen nadat consternatie was ontstaan over de verstrekking van bonussen door het Amerikaanse verzekeringsbedrijf AIG, dat recent nog aanklopte voor staatssteun. Ruim 400 werknemers bij AIG krijgen gezamenlijk 218 miljoen dollar (ongeveer 160,5 miljoen euro).
Maandagmorgen bleek uit een conceptbrief aan de Tweede Kamer dat minister Bos van Financiën werkt aan maatregelen om bonussen aan te pakken bij financiële instellingen die overheidssteun hebben gekregen.
Zo overweegt Bos een stokje te steken voor bonussen die al voor dit jaar zijn afgesproken, maar nog niet zijn uitbetaald. Verder zouden bedrijven die nog overheidssteun willen krijgen, aan strengere eisen voor variabel beloningsbeleid moeten voldoen. De minister denkt aan het instellen van een plafond voor variabele beloningen. Bos zegt echter weinig te zien in bonusbelasting naar Amerikaans voorbeeld.