Rasmussen getipt als topman NAVO
De Deense premier Anders Fogh Rasmussen volgt deze zomer vrijwel zeker Jaap de Hoop Scheffer op als secretaris-generaal van de NAVO. De Verenigde Staten hebben de andere leden van het bond-genootschap gemeld dat ze de kandidatuur van de 56-jarige Rasmussen steunen.
Dat hebben twee hoge diplomaten binnen de NAVO en een bron rond de regering van de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag gezegd.„Het lijkt erop dat er algehele overeenstemming bestaat over Rasmussen”, aldus een van de topdiplomaten. De formele bekendmaking wordt verwacht rond de NAVO-top op 3 en 4 april in Straatsburg.
Voormalig CDA-leider en -minister De Hoop Scheffer is straks 5,5 jaar topman geweest van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. De Nederlander neemt op 31 juli afscheid van zijn functie.
Rasmussen, premier van Denemarken sinds 2001, werd al langer genoemd als een van de belangrijke kandidaten voor de prestigieuze post. Door zijn steun aan de Irakoorlog ligt hij goed bij de Amerikanen, die de doorslag geven bij de benoeming. De kandidatuur van de Deen werd al gesteund door Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk.
Tot voor kort was het echter onduidelijk of Rasmussen ja zou zeggen tegen de topfunctie binnen de NAVO, aangezien hij ook kans maakte op een hoge functie binnen de Europese Unie. Politieke analisten tipten Rasmussen al als eerste president van de EU.
De Verenigde Staten twijfelden recent nog tussen Rasmussen en de Canadese minister van Defensie, Peter MacKay. De Canadees viel echter af, nadat de Amerikaanse generaal en nationale veiligheidsadviseur James Jones eerder deze maand een onaangekondigd bezoek bracht aan Denemarken voor een gesprek met Rasmussen.
Mackay haakte zondag officieel af als kandidaat. Hij zei „erg gefocust” te zijn op zijn eigen land en blijft liever in zijn huidige functie om de hervorming van de Canadese strijdkrachten door te zetten, zei hij zondag tegen verslaggevers in Brussel. Behalve Mackay is ook de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radek Sikorski, in de running om te concurreren met kandidaat Rasmussen.
De benoeming van Rasmussen kan in theorie nog stranden. Een andere NAVO-diplomaat wees erop dat de 26 lidstaten van de NAVO zich nog niet allemaal achter de Deen hebben geschaard. Turkije, waar veel moslims wonen, zou dwars kunnen gaan liggen. Het land was kritisch over Rasmussen ten tijde van de internationale rel na de publicatie in een Deense krant van een tekening waarop de profeet Mohammed was afgebeeld met een bom in zijn tulband. De premier van Denemarken weigerde excuses te maken voor de cartoon, hetgeen leidde tot woede onder fanatieke moslims.