FNV: Donner ligt op ramkoers
FNV-voorzitter Agnes Jongerius verwijt minister Donner (Sociale Zaken) op ramkoers te liggen in het overleg met de vakbeweging. De CDA-bewindsman heeft Jongerius gevraagd mee te werken aan bevriezing van de lonen voor drie jaar. Ook zou hij de AOW-leeftijd al per 1 januari 2011 van 65 naar 67 willen verhogen.
Dat stelde de FNV-voorzitter zondag in een interview met de Telegraaf. Volgens Jongerius zitten door de opstelling van Donner de onderhandelingen over een sociaal akkoord met werkgevers en de vakbeweging muurvast. Zoals het er nu uitziet, verwacht ze niet dat snel een akkoord gesloten wordt.Donner heeft volgens Jongerius om drie jaar nullijn gevraagd. Dat betekent volgens haar drie jaar koopkrachtverlies, omdat lonen niet gecorrigeerd worden voor inflatie. Daarbij zou de minister de vakbeweging de keuze hebben voorgelegd om of bestaande cao’s open te breken of het afspreken van de nullijn in nieuwe cao’s met een looptijd van drie jaar.
Ook is de FNV-voorzitter geschrokken van de AOW-voorstellen van Donner. Hij zou met ingang van 2011 de pensioengerechtigde leeftijd op 67 jaar willen zetten. Eerdere voorstellen gingen altijd uit van een geleidelijke verhoging met een maand per jaar vanaf 2016. Wel wil de minister volgens Jongerius iedereen ontzien bij de verhoging van de AOW-leeftijd die op 1 januari 2011 tenminste 50 jaar is. Maar tot grote onvrede van de FNV-voorzitter wordt niks geregeld voor mensen met zware beroepen. De FNV kondigde zaterdag al aan acties voor te bereiden tegen de kabinetsaanpak van de crisis.
Een woordvoerster van Donner wilde zondag niet ingaan op de beweringen van Jongerius. Coalitiepartij PvdA geeft ook geen inhoudelijk commentaar op de plannen, omdat de Tweede Kamer daar niet aan tafel zit. PvdA-Kamerlid Tang vindt het wel erg vervelend dat de partijen zo ver uit elkaar zitten. Het CDA reageerde niet.
De voorstellen van Donner vallen slecht bij de grootste oppositiepartij SP. Volgens SP-Kamerlid Ulenbelt steekt Donner de polder in de fik. „Hij gedraagt zich als de Britse premier Margaret Thatcher in de jaren tachtig door allerlei verworven rechten onder de omstandigheid van de crisis af te breken”, aldus Ulenbelt, die de bewindsman dinsdag in het vragenuurtje opheldering wil vragen.