In Jaarbeurs met Calvijn op de foto
„We hebben in de kerk mensen nodig die de verlegenheid voorbij zijn en het lef hebben om met Woord en daad de wereld in te gaan.” Dr. Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland ziet in de samenleving zeker een plaats voor de kerk weggelegd, bleek uit het openingsdebat van de kerkenbeurs Kerk en Gemeente 2009 in de Jaarbeurs in Utrecht.
De beeldvorming van de kerk mag aan anderen worden overgelaten, aldus de scriba van de Protestantse Kerk. „We hoeven niet constant kerk, kerk, kerk te roepen. Maar de kerk is wel drager van het Evangelie. Dat vraagt om daden. En daden vragen om woorden. Woorden en het Woord dat mensen in het hart raakt.”De kerkenbeurs Kerk en Gemeente 2009, die tot vanavond in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsheeft, brengt kerken en bedrijven met elkaar in contact. Tevens is er plaats voor bezinning door debatten en workshops.
De persoonlijke contacten met mensen krijgen volgens dr. Plaisier en de rooms-katholieke bisschop Gerard de Korte ook een vervolg in het meespreken over dieper gaande ontwikkelingen in de samenleving. De bisschop van Groningen en Leeuwarden noemt het afwijzen van abortus en euthanasie en het koppelen van seksualiteit aan liefde als „tegenstem” in de huidige cultuur. Dr. Plaisier ging daarop door: „In onze samenleving nemen we veel in eigen hand. Maar we moeten het geschenkkarakter van het leven leren. We zijn graaiers geworden die de schepping er in twee generaties aan het doorjassen zijn. Daarmee maken we de wereld kapot voor de volgende generaties.”
Ook vanuit de media zijn er kansen te over om het christelijk geloof op de agenda te zetten, vinden de presentatoren Leo Fijen van de RKK/KRO en Andries Knevel van de EO. Fijen: „Als wij een thema aansnijden dat het hart van mensen raakt, kan het zomaar gebeuren dat je van 300.000 kijkers stijgt naar 800.000 kijkers. En dan hebben we een uitzending over echt geloof, exclusief geloof.”
„Je moet mensen frapperen, dat ze denken: Waar halen ze dat vandaan?” vervolgt Fijen. „Mensen zappen verder als je alléén maar over de kerk praat. Je moet ervoor zorgen dat je het leven van mensen verbindt met het Woord van God. We willen de figuur van Christus, we willen God ter sprake brengen.”
Leegloop
Organisator van de kerkenbeurs, Marco van de Wetering, is tevreden over het aantal bezoekers. „Het overtreft onze stoutste verwachtingen.” De Jaarbeurs verwachtte ongeveer 3500 bezoekers. Hoewel Van de Wetering geen concrete cijfers heeft, hebben al minstens 1250 mensen de beurs bezocht, zei hij vrijdagmiddag.
Na een rondgang over de beurs lijken protestantse organisaties oververtegenwoordigd te zijn. Van de Wetering bevestigt dat. „Rooms-katholieke organisaties hebben minder financiële middelen dan de protestantse. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de leegloop die de Rooms-Katholieke Kerk harder treft dan protestantse, en met name orthodox-protestantse kerken.”
Boven het geroezemoes van ruim 170 standhouders en bezoekers uit klinken af en toe orgelklanken van Bach vanuit stands van orgelbouwers of geluidsinstallateurs. Het klokgelui van een klokkenmaker bij de ingang stijgt er nog bovenuit. Er is van alles op de beurs te vinden, van lichtvoetig tot zwaarwichtig. Bij de interkerkelijke omroep IKON kunnen bezoekers zich laten fotograferen met een portret van Johannes Calvijn. Verder zijn er workshops over Calvijn, over kerk en verslaving.
Ook zorgaanbieders zijn vertegenwoordigd. Ferdinand Bijzet van de christelijke psychosociale hulpverlening De Driehoek heeft het druk. „Al had ik vooraf nachtmerries dat ik alleen zou staan”, grapt hij.
De Driehoek gaat binnenkort een toerustingscursus voor voorgangers en kerkelijk werkers opzetten. „We willen onze expertise delen, want in de praktijk blijkt het kerken vaak te ontbreken aan voldoende inzicht in problemen rond bijvoorbeeld seksverslaving. We willen in trainingen aangeven wat de gemeente zelf kan doen en wanneer een hulpverlener moet worden ingeschakeld.”
Henk Wobben, directeur van drie non-profitstichtingen waaronder het Kantoor der Kerkelijke Goederen, bemenst met acht man een stand. Wobben beheert voor 400 gemeenten de financiële administratie en voor 600 gemeenten, alle van protestantse snit, de salarisadministratie. „We krijgen steeds meer aanvragen. Het kost een vrijwilliger moeite om de kerkelijke boekhouding te doen, omdat dat ingewikkelder wordt.”
Op de beurs staan relatief veel kerkarchitecten en -restaurateurs. Een vreemde eend in de bijt lijkt ongediertebestrijder Traas uit ’s-Gravenpolder. „Bezoekers reageren eerst verbaasd”, erkent Peter Traas. „Houtworm in kerkbanken of zwammen in de stutbalken kunnen echter gevaren opleveren voor het kerkgebouw.”