„Luther was meer dan aanzet tot Calvijn”
Wie de hervormingsbeweging van Luther slechts ziet als aanzet voor de Geneefse reformatie van Calvijn, doet tekort aan de lutherse traditie. De gereformeerde traditie wordt dan op voorhand tot norm verheven.
Dat stellen Eddy Hallewas en Hans Mudde in het boek ”Luthers gezien. Een oude traditie in een nieuwe kerk” (uitg. Kok, Kampen) dat vrijdag verscheen.De eindredacteuren wijzen erop dat beide tradities als gelijkwaardig in de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland worden genoemd.
Met de ondertekening van de Konkordie van Leuenberg in 1973 hadden de toen nog drie Samen-op-Wegkerken al eerder uitgesproken „dat er ontegenzeggelijk verschillen bestaan tussen de beide tradities, maar dat deze verschillen niet langer een kerkscheiding rechtvaardigen”, aldus Hallewas en Mudde, respectievelijk voorzitter en secretaris van de theologische commissie van de lutherse synode. „Verschillen kunnen verrijken, wanneer gereformeerden en lutheranen naar elkaar willen luisteren en bereid zijn van elkaar te leren.”
Dat er van een zekere ongelijkheid tussen beide stromingen sprake is, is mede het gevolg van de getalsverhoudingen. Het aantal lutherse leden in de PKN is minder dan 1 procent van het totale ledenbestand. Buiten Nederland is de situatie heel anders. Alleen al bij de Lutherse Wereldfederatie zijn bijna 70 miljoen leden aangesloten.
De voornaamste taak van de lutherse synode in de PKN is volgens hen „het zorg dragen voor het bewaren en aan de gehele kerk dienstbaar maken van de lutherse traditie”. Er bestaat binnen lutherse gemeenten een duidelijke behoefte aan bezinning op de eigen traditie en bovendien worden lutheranen uitgedaagd zich duidelijker te profileren.
Bij de presentatie van het boek spraken vrijdag onder anderen ds. Ilona Fritz (presidente van de Lutherse synode) en dr. Arjan Plaisier (scriba van de generale synode van de PKN).
De bijdragen in het boek behandelen diverse aspecten van Luthers theologie, zoals de rechtvaardiging, de verhouding tussen wet en Evangelie en de leer van de twee rijken.
De artikelen zijn van de hand van onder anderen Wim van Beek, Christoph Burger, Wonno Bleij, Joop Boendermaker, Ilona Fritz, Alida Groeneveld, Eddy Hallewas, Sonny Hof, Hans Mudde en Klaas Zwanepol.