Vrijwilligerswerk
Vrijwilligers gevraagd. Niet zelden valt er na deze oproep een oorverdovende stilte. Mensen kijken elkaar aan met de bedoeling dat de ander zich opgeeft. Of ze staren diplomatiek naar het puntje van hun schoen om vooral niet het ‘slachtoffer’ te worden. Toch is er geen normaal maatschappelijk leven denkbaar zonder vrijwilligerswerk. Dat geldt in het klein –wie wil na afloop de stoelen opruimen?–, maar ook in het groot: verenigingen, kerken, scholen, verzorgingshuizen kunnen niet zonder mensen die gratis hun diensten aanbieden.
Vandaag en morgen wordt voor de vijfde keer de actie Make A Difference Day gehouden. Het streven is dat 100.000 mensen zich beschikbaar stellen voor liefdadigheidswerk. Make A Difference Day is een initiatief van onder meer het Oranje Fonds. Ook het Koninklijk Huis haakt elk jaar bij de actie aan. Zo hielpen prins Willem-Alexander en prinses Máxima vandaag bij het opknappen van een speeltuin. Morgen gaat koningin Beatrix aan de slag bij blinden en slechtzienden in Zeist. Een positief gebaar op hoog niveau.Ook bedrijven worden gestimuleerd mee te doen onder het motto ”maatschappelijk ondernemen is in”. Zeker in deze tijd van verkilling en verzakelijking is het gewenst dat ondernemers laten zien dat het leven meer is dan geld verdienen.
Vrijwilligerswerk –voor christenen als het goed is vanzelfsprekend vanwege het Bijbelse gebod van naastenliefde– is gebaat bij de volkswijsheid ”jong geleerd, oud gedaan”. Vandaar dat leerlingen in het voortgezet onderwijs sinds dit jaar dertig uur maatschappelijke stage moeten lopen. Ze wennen op die manier aan de gedachte dat ze naast het betaalde zaterdagbaantje ook best tijd mogen vrijmaken voor liefdadigheidswerk.
Een prima idee dat in de praktijk echter de nodige problemen oproept. Zo is er een groot tekort aan stageadressen. Bovendien dreigen leerlingen die een maatschappelijke stage lopen de plaatsen te bezetten van studenten die beroepsmatig werkervaring moeten opdoen. Het zou echter jammer zijn als door deze problemen de maatschappelijke stage weer in de ijskast verdwijnt.
Vrijwilligerswerk bespaart de samenleving een hoop geld. Allerlei werkzaamheden die uit liefdadigheid worden verricht, zouden anders tegen betaling moeten worden gedaan.
De 475 moskeeën in ons land haalden daar gisteren op een positieve manier het nieuws mee. Door hun maatschappelijke activiteiten, bijvoorbeeld het geven van taallessen en het houden van inloopspreekuren voor opvoedingszaken, besparen de islamitische gebedshuizen de samenleving jaarlijks 150 miljoen euro.
Eerder bleek uit een onderzoek naar het financiële nut van de 270 kerken in Rotterdam hetzelfde: zij besparen de plaatselijke overheid jaarlijks 120 miljoen euro.
Soms verschuilen mensen zich achter het argument dat ze niet weten hoe ze zich moeten inzetten als vrijwilliger. Internet biedt uitkomst. Er zijn minstens vijf digitale tests beschikbaar om te bepalen waar iemand goed in is. Wie er vandaag één invult, kan morgen nog meedoen met Make A Difference Day. Net als de koningin.