Economie

EU–leiders akkoord impuls voor energieprojecten

De EU trekt 5 miljard euro uit om energie– en internetprojecten te stimuleren. De EU–leiders zijn het daarover donderdag tijdens een top in Brussel zo goed als eens geworden, aldus premier Balkenende. De laatste puntjes moeten vrijdag nog op de i worden gezet.

ANP
20 March 2009 07:49Gewijzigd op 14 November 2020 07:32
De EU trekt 5 miljard uit om energie- en internetprojecten te stimuleren. - Foto ANP
De EU trekt 5 miljard uit om energie- en internetprojecten te stimuleren. - Foto ANP

Het voorstel voor de investering van 5 miljard is afkomstig van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Het ontmoette aanvankelijk nogal wat weerstand bij veel lidstaten, waaronder Nederland. Die twijfelden aan het effect ervan en hadden moeite met de financiering. Barroso wil daarvoor meevallers op de EU–begroting gebruiken.De EU–leiders gaan nu toch akkoord, maar stellen als voorwaarde dat het geld voor eind volgend jaar uitgegeven wordt. Lidstaten die hun project niet op tijd rond krijgen, vissen achter het net. Geld dat overblijft, gaat terug naar de lidstaten.

Volgens Balkenende dwingt deze aanpak de EU–landen om hun besluitvorming te versnellen. Nederland krijgt volgens de afspraken onder meer een bedrag van 180 miljoen voor projecten voor CO2–opslag.

De EU–leiders hebben in principe ook afgesproken om meer steun te geven aan de Oost–Europese lidstaten. Die worden extra door de economische crisis getroffen omdat ze euro nog niet hebben ingevoerd. Er is politieke overeenstemming om een steunfonds van 25 miljard euro te verdubbelen, zei staatssecretaris De Jager van Financiën donderdagavond.

Volgens De Jager zijn de EU–landen verder bereid hun bijdrage aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met 75 miljard dollar te verhogen. Het IMF moet een coördinerende rol spelen bij het bestrijden van de financiële crisis.

De EU–leiders houden zich tijdens de top ook bezig met de voorbereiding van een internationale klimaatconferentie in Kopenhagen eind dit jaar. Het gaat daarbij over de vraag hoeveel de EU op tafel moet leggen om de CO2–uitstoot in ontwikkelingslanden terug te dringen. Balkenende vindt dat de EU–bijdrage moet komen bovenop het bedrag dat de lidstaten al aan ontwikkelingssamenwerking uitgeven, maar hij krijgt daarvoor vooralsnog weinig steun.

Diverse EU–leiders zeiden donderdag er niets voor te voelen om opnieuw vele miljarden extra in de economie te pompen. Vanuit de Verenigde Staten is daarop aangedrongen, maar volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel kan beter eerst bekeken worden of de al genomen maatregelen werken. Balkenende wees erop dat de EU al veel geld uitgeeft aan de sociale zekerheid en daarmee de koopkracht en dus de vraag naar producten en diensten op peil houdt. De VS doen dat veel minder. Bovendien hebben die een veel hoger begrotingstekort dan de meeste EU–landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer