Binnenland

„Internet voor kind volstrekt normaal”

Ouders weten redelijk goed hoe vaak hun kinderen op internet zitten en wat ze er precies doen. Alleen muziek luisteren, spelletjes of muziek downloaden en foto’s doen meer kinderen elke dag dan ouders denken.

Binnenlandredactie
18 March 2009 15:56Gewijzigd op 14 November 2020 07:32
AMSTERDAM – Ouders weten redelijk goed hoe vaak hun kinderen op internet zitten en wat ze er precies doen. Alleen muziek luisteren, spelletjes of muziek downloaden en foto’s doen meer kinderen elke dag dan ouders denken. Foto ANP
AMSTERDAM – Ouders weten redelijk goed hoe vaak hun kinderen op internet zitten en wat ze er precies doen. Alleen muziek luisteren, spelletjes of muziek downloaden en foto’s doen meer kinderen elke dag dan ouders denken. Foto ANP

Dit blijkt uit een woensdag naar buiten gebrachte studie van marktonderzoeksbureau Qrius onder 204 kinderen tussen de 8 en 12 jaar en hun ouders in opdracht van Online, een nieuwe breedbrandprovider die is ontstaan uit Orange, Wanadoo en Euronet Internet.Volgens director marketing Marcel Schaareman van Online moeten ouders inzien dat het voor kinderen een „way of life” is om online te zijn. „Internet is voor een kind volstrekt normaal en wordt ervaren als iets dat erbij hoort en nooit anders is geweest.”

Hoe ouder kinderen zijn, des te vaker maken ze gebruik van een webcam. Een op de drie 11- of 12-jarigen gebruikt wel eens een webcam, tegenover 14 procent van de 8- tot 10-jarigen. Kinderen gebruiken de webcam voornamelijk om met vriendjes of familie te chatten.

Ouders maken vaak afspraken over het internetgebruik, maar het lijkt volgens de opstellers van het rapport vooral bij de 8- tot 10-jarigen of niet alles nog even goed blijft hangen, aangezien ouders bij meerdere dingen vaker aangeven dat ze erover hebben verteld dan volgens de kinderen zelf.

Een op de drie ouders zegt geen idee te hebben of hun kind weleens iets stiekem doet op internet. De helft van de ouders weet zeker dat dit niet zo is. Kinderen die wel eens iets stiekem op internet hebben gedaan, noemen concreet het kijken naar seks, het invullen van prijsvragen en het klikken op reclamebanners.

De controle bij 8- tot 10-jarigen is volgens Qrius groot. „Driekwart van de ouders kijkt minimaal één keer per week mee. Bij de 11- en 12-jarigen ligt dit lager.”

Ruim een op de drie ouders maakt gebruik van filters. Zo’n 15 procent van de 8- tot 10-jarigen heeft een eigen pc op zijn kamer, tegen 35 procent van de 11- tot 12-jarigen.

De helft van de ouders zegt geen behoefte te hebben aan informatie over internetgebruik. Volgens Schaareman moeten ouders beseffen dat het vragen naar internetervaringen van hun kind geen inbreuk doet op de privacy. „Zij moeten het ‘briefgeheim’ van hun kind wel bespreekbaar maken en open het gesprek aangaan met hun kroost over hun ervaringen op internet. Alleen dan weten ouders wat zich afspeelt in het online-leven van hun kinderen.”

Ouders zien internetten als een activiteit in plaats van een belevingswereld, stelt Schaareman. „Terwijl ouders hun kinderen wel vragen naar de belevenissen op school of op het sportveld, tonen ze nog te weinig interesse voor wat de kinderen meemaken op internet. Een kwart van de ouders heeft geen idee dat hun kroost op internet negatieve ervaringen opdoet. Doordat ze zelf opgroeiden als digibeten, realiseren ouders zich niet dat het online zijn niet uit het leven van hun zoon of dochter valt weg te denken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer