Buitenland

Ex-koning Italië even terug in vaderland

Na een halve eeuw verbanning is Victor Emmanuel, de zoon van de laatste koning van Italië, maandag voor het eerst in Italië teruggekeerd. Victor Emmanuel werd vergezeld door zijn zoon en zijn vrouw.

AP
24 December 2002 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:01

Doel van het koninklijke bezoek was een audiëntie van twintig minuten bij paus Johannes Paulus II. Victor Emmanuel bedankte de paus emotioneel voor de ontvangst en noemde het gebaar van de paus „bijna een pagina in de geschiedenis”, aldus de pauselijke woordvoerder Joaquín Navarro-Valls. Vijf uur na de audiëntie keerde het gezin weer terug naar Zwitserland.

Wanneer de erfgenamen van het Huis van Savoye zich weer permanent in Italië zullen vestigen is nog niet bekend. Vorige maand werd een 54 jaar oude bepaling uit de grondwet geschrapt die het mannelijke familieleden verbood voet op Italiaanse bodem te zetten, als straf voor de steun die de koninklijke familie in de Tweede Wereldoorlog heeft verleend aan het fascistische bewind van Mussolini.

Victor Emmanuel was 9 toen hij zijn vaderland moest verlaten. Zijn zoon, Emmanuel Filiberto, is in Zwitserland geboren en getogen en was nog nooit eerder in Italië geweest. Derde in het gezelschap was de echtgenote van Victor Emmanuel, Marina Doria.

De RAI-televisie had het exclusieve recht gekregen om de aankomst te verslaan. Aanvankelijk was gedacht dat de voormalige koninklijke familie, die dol is op zeilen, zou aankomen in de haven van Napels, vanwaar zij in 1948 uit Italië vertrok. Maar Emmanuel Filiberto had gezegd dat het Rome zou worden.

Het advocatenkantoor dat de Savoyes in Italië vertegenwoordigt liet weten dat de familie niet in Italië blijft vanwege de gezondheidstoestand van Victor Emmanuel. Enkele weken geleden heeft hij rugletsel opgelopen bij een ongeluk tijdens een autorally in Egypte. In februari wil de familie een langer bezoek aan Italië brengen.

Victor Emmanuel III trad op 9 mei 1946 af ten gunste van zijn zoon Umberto II. Umberto zat nog maar een maand op de troon toen de Italianen per referendum de monarchie afschaften. Twee jaar later werden de mannelijke leden van het Huis van Savoye verbannen. Om het verbod opgeheven te krijgen stapten de Savoyes onder andere naar het Europese Hof voor de Mensenrechten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer