Snel alarm mishandeling voorkomt kinderleed
Ziekenhuizen kunnen veel leed voorkomen door een vermoeden van kindermishandeling direct te melden. Dat blijkt uit een proef in de regio Haaglanden waar de afdelingen spoedeisende hulp van vijf ziekenhuizen in Den Haag, Leidschendam en Delft sinds begin vorig jaar direct alarm slaan als zij denken dat een kind is mishandeld.
De woordvoerster van het Medisch Centrum Haaglanden heeft een bericht daarover in het AD dinsdag bevestigd. Bij 138 onderzochte zaken bleek in slechts negen gevallen geen sprake van mishandeling. Vorig jaar hebben de vijf ziekenhuizen 174 keer het Advies– en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) ingeschakeld. In 2007, toen het nieuwe protocol nog niet was ingevoerd, was het aantal meldingen nul. De cijfers werden dinsdagmiddag aan minister Rouvoet van Jeugd en Gezin overhandigd.De minister zei onthutst te zijn door de cijfers. Hij riep andere ziekenhuizen op het Haagse voorbeeld te volgen. Het kabinet werkt momenteel aan de verplichtstelling van een meldcode voor kindermishandeling voor ziekenhuizen en voor alle hulpverleners die met kinderen werken.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde vorig jaar al vast dat de afdelingen spoedeisende hulp in ziekenhuizen nog te vaak kindermishandeling over het hoofd zien. Rouvoet vindt het aantal meldingen van kindermishandeling door ziekenhuizen onder de maat. De inspectie maande de ziekenhuizen al er meer werk van te maken en gaat dit jaar bekijken of dit ook gelukt is.
Hester Diderich, verpleegkundige op de spoedeisende hulp van het Medisch Centrum Haaglanden, heeft het protocol opgesteld. Zij had tot dan regelmatig het vermoeden dat een kind slachtoffer van geweld was of getuige van geweld tussen de ouders was geweest. „Maar mijn collega’s en ik maakten nauwelijks melding in dat soort situaties. Uit angst om ouders onterecht te beschuldigen, om de privacy te schenden en wegens gebrek aan ziekenhuisbeleid", zegt zij in de krant.