Montenegrijnse president ontgaat verkiezingszege
De presidentsverkiezingen die zondag in de Joegoslavische republiek Montenegro zijn gehouden, worden hoogstwaarschijnlijk ongeldig verklaard.
De gedoodverfde winnaar, voormalig premier Filip Vujanovic, erkende gisteravond dat door de lage opkomst het presidentsambt hem voorlopig ontgaat.
Als de opkomst beneden de 50 procent blijft, moeten de verkiezingen volgens grondwettelijke vereisten worden overgedaan. De gang van zaken is een hevige tegenvaller voor Vujanovic, die Montenegro los wil maken van de Joegoslavische federatie en aansluiting zoekt bij de Europese Unie en de NAVO.
Oppositiepartijen hadden opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen. Vujanovic stelde dan ook de oppositie verantwoordelijk, maar zei vol vertrouwen dat hij in januari alsnog aan het langste eind zal trekken. „Door de enorme destructieve invloed van degenen die tot een boycot opriepen, is deze stemronde niet geslaagd, maar Montenegro krijgt in januari een president en ik ben er zeker van dat ik dat zal worden”, zei Vujanovic.
Een regeringsbron zei dat de verkiezingen waarschijnlijk worden overgedaan op 12 januari. De kiescommissie meldde enkele uren voor de sluiting van de stembureaus dat iets meer dan 40 procent van de stemgerechtigden had gekozen. Onafhankelijke waarnemers voorspelden later een opkomst van hooguit 46 procent.
Het onafhankelijke Centrum voor Democratische Overgang voorspelde Vujanovic een overweldigende zege met 86 procent van de stemmen. Zijn naaste rivaal zou niet verder komen dan 6 procent.
Onlangs werden ook de presidentsverkiezingen in de andere Joegoslavische republiek, het veel grotere Servië, wegens een te lage opkomst ongeldig verklaard.
Vujanovic behoort net als zijn voorganger Milo Djukanovic tot de Democratische Partij van Socialisten. Djukanovic legde vorige maand zijn functie neer en is nu beoogd premier.
Servië en Montenegro hebben eerder dit jaar op aandringen van het Westen afgesproken nog drie jaar met elkaar verbonden te blijven in een losse federatie, die ”Servië en Montenegro” zal heten. Na drie jaar mogen de twee republieken ieder hun eigen weg gaan als daar bij referendum toe wordt besloten.