Grootste lentetuin van de wereld
Bedienden verzamelden er lang geleden kruiden voor de keuken van Jacoba van Beieren. Nu is het met name voor buitenlanders een van de bekendste plekjes van Nederland: de Keukenhof in Lisse. Woensdagmiddag opent koningin Beatrix de 60-jarige jubileumeditie.
Geschiedenis Hoewel Jacoba van Beieren al in 1436 stierf, speelt haar persoon nog altijd een prominente rol in de Keukenhof. Bij elke ingang heet ’Jacoba van Beieren’ in een historisch gewaad bezoekers welkom. De adellijke dame was eigenaresse van het gebied waar nu jaarlijks de bloemententoonstelling wordt gehouden. Toen was het een stuk ongerepte natuur dat werd gebruikt voor de jacht en voor het verzamelen van kruiden. Vandaar de naam Keukenhof.
Zestig jaar geleden staken de burgemeester van Lisse en een groep van tien exporteurs de hoofden bij elkaar. Door de grootste lentetuin van de wereld te presenteren, hoopten ze de sierteelt goed op de kaart te zetten. Hun idee had succes. Het eerste jaar stapten al zo’n 235.000 bezoekers over de drempel.
Een vaste groep van 93 leveranciers levert jaarlijks gratis de mooiste bollen. „Valt er een leverancier af, dan bellen we de bovenste van de wachtlijst”, zegt Annemarie Gerards, persvoorlichter van de Keukenhof. „Maar dat gebeurt niet vaak. Bedrijven zijn soms al vergeten dat ze zich hadden aangemeld.”
Sinds 2006 werkt de bloemententoonstelling met een vast thema. Dit jaar is dat ”USA, New Amsterdam - New York, 400 jaar”. Bezoekers kunnen onder meer het Vrijheidsbeeld in bloemen bewonderen.
Bezoekers
Het beeld dat vooral Japanners -verscholen achter hun camera- de Keukenhof binnenvliegen voor een flitsbezoek, verdient bijstelling. Van de ongeveer 800.000 bezoekers komt zo’n 70 procent uit het buitenland. Buurland Duitsland neemt ruim 20 procent voor zijn rekening. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk delen de tweede plaats met ieder zo’n 11 procent. Daaronder volgen Aziatische landen als Japan en China. Nog kleinere percentages komen uit Oost- en Zuid-Europa. En de landen daaronder gooien we op één hoop, zegt Gerards. „Vooral de VS en Azië tonen de laatste jaren een sterke groei. Dat is ook voor het toerisme in Nederland prettig, want deze groep geeft over het algemeen het meeste geld uit.”
Wereldgebeurtenissen hebben direct invloed op bezoekersaantallen. Mede door de longziekte SARS kwamen er in 2005 en 2006 ’slechts’ respectievelijk 690.000 en 760.000 bezoekers. De laatste twee jaren compenseerden met 850.000 en 840.000 de eerdere tegenvallers ruimschoots. Gerards: „Ik denk dat er in die jaren ook sprake is geweest van een inhaalslag. Voor het komende seizoen mikken we op 800.000 bezoekers. Met de kredietcrisis in het achterhoofd is het niet reëel om te verwachten dat we de aantallen van de afgelopen twee jaar opnieuw halen.”
Vanaf de allereerste keer kan de Keukenhof op koninklijk bezoek rekenen. In 1959 opende koningin Juliana de tentoonstelling. In dit jubileumjaar verricht koningin Beatrix de openingshandeling. Gerards: „Eigenlijk is prinses Máxima hier gepresenteerd aan het Nederlandse volk. Het planten van een koningslinde was een van haar eerste officiële optredens in ons land. Ook buitenlandse vorstenhuizen zijn hier regelmatig geweest.” De Keukenhof biedt dit jaar daarom de overzichtstentoonstelling ”Koninklijke momenten”.
Activiteiten
Buitenlandse toeristen lopen gemiddeld twee à drie uur in de Keukenhof rond, weet Gerards. „Nederlandse bezoekers trekken daar rustig vijf tot zes uur vooruit, want zij hoeven daarna niet door naar de molens van Kinderdijk of naar Amsterdam.”
Die tijd is volgens Gerards makkelijk te vullen. „Voor kinderen zijn er bijvoorbeeld speurtochten. Vrijwilligers van de vereniging Groei & Bloei verzorgen dagelijks een gratis rondleiding. Verder zijn er op bepaalde dagen roofvogelshows en de internationale hoedenshow op tweede paasdag is een publiekstrekker.”
Ook in de directe omgeving van de Keukenhof zijn veel activiteiten. Bezoekers kunnen langs de bollenvelden in de omgeving fietsen. Nieuw dit jaar zijn de tochten met fluisterboten. Tuinders en kwekers gebruikten deze platte boten vroeger in de ondiepe slootjes. „Opvarenden zitten op gelijke hoogte met het bollenveld. Dat geeft een grappig effect.”
De feiten op een rijtje
Sinds de opening in 1939 bezochten meer dan 43 miljoen mensen het park.
Bij de Keukenhof zijn 45 werknemers in vaste dienst. Dertig daarvan werken fulltime in de tuin. Als de Keukenhof op 21 mei zijn deuren sluit, raken ze niet werkloos. Bollen rooien, paviljoens schilderen, bankjes nakijken én vanaf half september tot en met 5 december moeten er -met het handje- opnieuw 7 miljoen bloembollen de grond in.
Elk jaar tekenen tuinarchitecten ieder bloembollenbed uit. Minimaal één keer in de drie jaar resulteert dat in een compleet nieuw ontwerp.
De Keukenhof beslaat 32 hectare grond, goed voor zo’n 64 voetbalvelden.
De bloemententoonstelling is opvallend genoeg een populair mannenuitje, meldt de Nationale Uitjestest 2008. Uit een onderzoek onder ruim 44.000 mensen staat de Keukenhof op de vijfde plaats in de top tien voor mannen.
De Keukenhof is dagelijks geopend van 19 maart tot en met 21 mei. Toegangsprijzen: 13,50 euro voor volwassenen, 6,50 euro voor kinderen (4-11 jaar). Lezers van het Reformatorisch Dagblad krijgen op vertoon van hun RD-card 1,50 euro korting.
www.keukenhof.nl voor meer informatie.