Unanimiteitsregel bij belastingzaken EU ter discussie
Als het aan Frankrijk en Duitsland ligt, wordt de regel afgeschaft dat binnen de Europese Unie bij beslissingen over belastingkwesties alle lidstaten moeten instemmen.
De landen hebben de Conventie over de toekomst van Europa voorgesteld dat over zulke zaken bij gekwalificeerde meerderheid wordt besloten. Het Franse ministerie van Financiën heeft dat zaterdag bekendgemaakt. Het voorstel zal op grote bezwaren stuiten van Groot-Brittannië, dat de unanimiteit absoluut niet wil opgeven. De Fransen en Duitsers willen de gekwalificeerde meerderheid vooral invoeren bij onderwerpen als de directe belastingen, de strijd tegen belastingontduiking en belastingdouceurtjes waarmee landen buitenlandse bedrijven lokken.
Nederland is verrast door de stap van de Fransen en de Duitsers. „Dit is heel erg nieuw. Het is voor het eerst dat grote landen bereid lijken hun autonomie op te geven bij belastingzaken”, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Van Eijck zaterdag. Volgens de zegsman is Nederland in het algemeen bereid om bij meerderheid over belastingonderwerpen te beslissen, vooral als het om uitwisseling van informatie gaat. „De autonomie over onze tarieven en de grondslag daarvan willen we wel houden”, waarschuwt de woordvoerder.