Vaticaan: Schepping is „geëvolueerd”
De schepping heeft zich geëvolueerd. Deze conclusie van een internationaal congres over de evolutieleer op een pauselijke universiteit is een standpunt dat al twintig jaar in de Rooms-Katholieke Kerk wordt verkondigd.
„De schepping heeft haar eigen goedheid en volmaaktheid, maar ze is niet geheel voltooid uit de handen van de Schepper gekomen. Ze is geschapen in een staat van op-weg-zijn (”in statu viae”) naar een nog te verwachten, uiteindelijke voltooiing, waartoe God haar bestemd heeft.” Dat staat in de catechismus, het handboek van de Rooms-Katholieke Kerk.Een ongeveer gelijksoortige conclusie werd getrokken op het internationaal congres over biologische evolutie dat vorige week op de pauselijke universiteit Gregoriana werd gehouden. Op het congres, dat mede georganiseerd was door de Pauselijke Raad voor de Cultuur, bespraken honderden wetenschappers en theologen, rooms-katholieken en niet-rooms-katholieken, de stand van zaken op het terrein van de biologische evolutie.
Voorafgaand aan het congres hadden hooggeplaatste functionarissen binnen het Vaticaan gezegd dat de theorie van Darwin samen kan gaan met de goddelijke schepping. „Er is voldoende ruimte om te geloven in God de Schepper en in de evolutietheorie”, zei William Levada, hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer zelfs. En Gianfranco Ravasi, eerste man van de cultuurraad meende: „Het gaat in de Bijbel om symbolische taal.”
Het Vaticaan zegt al tientallen jaren dat evolutie en creatie in essentie prima samen kunnen gaan. Sinds het pontificaat van Johannes Paulus II is de evolutietheorie geïncorporeerd binnen het leergezag. In 1985 sprak Johannes Paulus II op een internationaal symposium: „Evolutie veronderstelt creatie. In het licht van de evolutie is de schepping een nooit eindigend proces.” Er bestaat ook een begrip daarvoor: creatio continua.
Maar niet alles aan Darwins theorie kan de Vaticaanse goedkeuring wegdragen. Ravasi haalde vorige maand al uit naar het sociaal darwinisme dat de strijd om te overleven en het recht van de sterkste goedkeurt. Volgens Ravasi heeft deze theorie de verspreiding van racisme aangewakkerd. De waardering voor Darwin van de zijde van de Rooms-Katholieke Kerk doet in westerse postverlichte kringen mogelijk sympathiek aan. In een nieuwsluwe periode werd het congres, dat maar liefst vijf dagen duurde, goed opgepikt door de internationale media.