„Patiënt met kanker de dupe”
Artsen, radiotherapeuten, oncologen en ziekenhuisafdelingen werken onvoldoende samen bij de behandeling van kankerpatiënten. Dit bedreigt de kwaliteit van de zorg.
Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het rapport ”Zorgketen voor kankerpatiënten moet verbeteren” dat donderdag is gepubliceerd.Een kankerpatiënt wordt nu vaak behandeld door een team specialisten zonder dat één persoon als regisseur belast is met de centrale aansturing. Daardoor is sprake van gebrekkige en onvolledige informatieoverdracht.
Het overleg met de kankerpatiënt is hiermee ook niet optimaal. Daardoor zijn de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de patiënt onvoldoende gegarandeerd. De IGZ vindt ook dat medisch specialisten zich ervan bewust moeten zijn dat zij maar een schakel vormen in de totale behandeling.
De IGZ trof grote kwaliteitsverschillen aan tussen de onderzochte ziekenhuizen. Het kwaliteitskader oncologische zorg is onvoldoende ingevoerd in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat leidt tot grote verschillen tussen de instellingen.
Brancheorganisaties erkennen de problemen, maar de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie vindt dat de problemen wel meevallen. Het Nationaal Platform Kankerbestrijding heeft inmiddels een landelijk actieplan gemaakt.
Zowel zorgaanbieders als de IGZ vinden dat er in de zorg voor elke kankerpatiënt één persoon moet zijn die als regisseur het overzicht heeft over het gehele behandelingstraject. De patiënt moet verder in elke fase van zijn behandeling één persoon kunnen aanspreken. Per patiënt moet er bovendien één behandelplan zijn. Alle aspecten van de behandeling moeten ten slotte terug te vinden zijn in één geactualiseerd en toegankelijk patiëntendossier.
De IGZ wil verder dat ziekenhuizen, radiotherapeutische centra en academische ziekenhuizen hun eigen situatie toetsen aan de onderzoeksaanbevelingen en zo nodig voor 1 juli 2009 een plan van aanpak voor de behandeling van kankerpatiënten opstellen.
De IGZ zal mogelijk sancties opleggen aan instellingen die zich daar niet aan houden.
Met de bestraling van kankerpatiënten gaat het wel veel beter, zo constateert de IGZ in het gelijktijdig gepubliceerde rapport ”Radiotherapeutische zorg na inhaalslag sterk verbeterd”. Er waren aan het begin van deze eeuw nog forse problemen met radiotherapie door onder meer een toename van het aantal patiënten op de wachtlijsten.
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) pleit voor de invoering van een zorgstandaard en wil een keurmerk voor het hele behandelingstraject. Dit kan de kwaliteit van de keten inzichtelijk maken voor patiënten.
Het onderzoek van de IGZ heeft zich vooral gericht op de zorg voor patiënten met borst-, prostaat- en longkanker en patiënten die daarnaast radiotherapeutische zorg krijgen.