Leren van onze liefde voor dieren
Een groter verschil is nauwelijks denkbaar. Ver verwijderd van het rumoer van het Boekenbal in Amsterdam is gisteravond in de refter van een voormalig klooster in Amersfoort het startsein gegeven voor de Week van het Christelijke Boek, de degelijke variant van de Boekenweek.
Niemand minder dan de Amerikaanse schrijfster Elizabeth Musser –die overigens al twintig jaar in Frankrijk woont– was aanwezig om het startsein voor het boekenfestijn te geven. Musser is de auteur van het actieboek ”Wachten op Peter”, dat tijdens de Week van het Christelijke Boek aan klanten wordt uitgereikt.De ook in Nederland zeer populaire auteur liet zich door vertaalster Marianne van Reenen uitgebreid interviewen over haar schrijfervaringen. „Ik houd ervan de lezer lastig te vallen, hem tot nadenken te stemmen met vragen waarmee ik zelf ook heb geworsteld.”
Maar Musser was vooral uitgenodigd om de Publieksprijs Christelijk Boek uit te reiken. Deze prijs is een initiatief van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB), het Nederlands Dagblad en de Evangelische Omroep en zou traditiegetrouw worden uitgereikt op het Letterfestival in Doorn. Maar omdat het de organisatie niet lukte een vernieuwend programma samen te stellen, kon het feest dit jaar niet doorgaan. De uitreiking van de publieksprijs moest daarom noodgedwongen elders plaatshebben. In de gewijde ruimte van de Amersfoortse refter dus.
Tot gistermiddag kon het publiek stemmen op een van de zes genomineerden: Henk Binnendijk (”Dichtbij God”), J. D. Heemskerk (”Beslagen vensters”), ds. P. van Ruitenburg (”Tijdgeest”), Mattheüs van der Steen (”Durf te dromen”), Joke Verweerd (”Pareloester”) en Marianne Witvliet (”Kind van het water”). Drie romans en drie non-fictieboeken van uiteenlopende inhoud en kwaliteit.
„Het is inderdaad appels met peren vergelijken”, gaf Marc Schaeffer, medewerker communicatie van de BCB, toe, terwijl hij genomineerde titels een voor een aanprees. Toch kon hij niet anders dan simpelweg doorgeven wat de voorkeur van het publiek was. De meeste stemmen gelden, ongeacht of de boeken werkelijk zijn gelezen. En als verrassende winnaar kwam Van der Steen uit de bus, met 35 procent van de stemmen nog wel. Tweede en derde werden Joke Verweerd en Marianne Witvliet, beiden romanschrijver uit de stal van Boekencentrum.
”Durf te dromen” is het persoonlijke verhaal van de schrijver die als „evangelist” wereldwijd actief is om kansarmen te helpen en over Jezus te vertellen. Met een beroep op Psalm 1 is zijn boodschap dat wie voor God leeft alles zal lukken.
Schaeffer („Ik ben van huis uit vrijgemaakt”) gaf aan moeite te hebben met deze wat activistische en „Amerikaanse” betoogtrant, maar erkende dat het boek hem tijdens het lezen steeds meer had geraakt. Van ”Durf te dromen” zijn al 10.000 exemplaren verkocht.
Van der Steen ging met een cheque van 1000 euro naar huis („de helft gaat naar Kosovo”); het bijbehorende kunstwerk was nog niet klaar.
Elizabeth Musser, die deze week op verschillende plaatsen in Nederland optreedt, vertelde tijdens het tweede deel van de avond openhartig over haar leven als moeder, schrijver en missiewerker. Het actieboekje ”Wachten op Peter” is voor een deel gebaseerd op de belevenissen van het gezin (twee zoons) en hun hond. Maar de strekking ervan gaat veel verder: „Ik geloof dat God ons in dieren laat zien hoe Hij van mensen houdt. Zoals wij ons bekommeren om zwakke schepselen, zo doet Hij dat met ons als mensen.”