Raad van Europa kritisch over mensenrechten Nederland
Nederland moet zijn beleid voor immigranten en asielzoekers verder herzien. Dat stelt commissaris mensenrechten Thomas Hammarberg van mensenrechtenorganisatie Raad van Europa woensdag in een kritisch rapport over de mensenrechtensituatie in Nederland.
Hij vindt onder meer dat Nederland de leefomstandigheden van asielzoekers moet verbeteren. Zo mogen er van hem geen gemeenschappelijke doucheruimtes zijn voor mannen en vrouwelijke asielzoekers.Nederland krijgt ook de wind van voren wat betreft kinderrechten. In Nederland kunnen kinderen al vanaf hun twaalfde jaar strafrechtelijk worden aangepakt. „Dat is wel erg jong. In de meeste landen is dat veertien, vijftien of zestien jaar. Onder die leeftijd is het beter ze meer sociaal te behandelen dan via het strafrecht", aldus Hammarberg. „Het kan dus wat kindvriendelijker".
Bij zijn bezoek aan een detentiecentrum in Schiphol trof hij jonge asielzoekers, die goed werden verzorgd maar geen benul hadden van wat hun te wachten stond. „Dat hoort niet. De kinderen moeten op hun niveau en in hun taal uitleg krijgen".
Hammerberg stelt ook vast dat de Antillen bepaalde verdragen nog niet hebben bekrachtigd. Daardoor zijn lijfstraffen er volgen hem niet verboden. „Ik vind dat deze rechten zouden moeten gelden in het hele Koninkrijk, dus ook op de Antillen".
Bij minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken bepleitte hij een onafhankelijker positie voor de rijksrecherche, als die misdragingen van de politie moet onderzoeken. Dat moet voorkomen dat agenten elkaar dekken.
Hij is verder bezorgd over het Nederlandse plan om meer asielaanvragen te behandelen in een versnelde procedure. „Een versnelde procedure is handig voor duidelijke gevallen, maar is zeer ongeschikt voor kwetsbare groepen zoals slachtoffers van geweld en voor alleenreizende kinderen".
De Zweed Hammarberg bezocht Nederland in september. Hij bekeek een jeugddetentiecentrum, een asielzoekerscentrum, een moskee en een basisschool.
Het rapport over Nederland is het voorlaatste in een reeks waarin alle 47 landen van de Raad van Europa onder de loep worden genomen. Hammarberg wil niet zeggen of Nederland het beter of slechter doet dan andere Europese landen. „We maken geen ranglijst. Ieder land is anders".