Politiecamera in auto van inwoner leidt tot aanhouding
De politie heeft vorige week een 22-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van het plegen van een autokraak. De man was vastgelegd op beelden van een politiecamera die in een auto van een bewoner van de wijk Lunetten was geplaatst.
Een bewoner van de wijk Lunetten parkeerde op woensdag 1 oktober 2008 zijn auto aan de Wageningseberg. De man was al twee keer eerder slachtoffer geworden van autokrakers, waarop de politie besloot om in zijn auto (uiteraard met toestemming van de man) een camera te plaatsen. In de nacht die daarop volgde was het direct raak: een verdachte stal een ingebouwd navigatiesysteem uit de auto. De verdachte stond op de camerabeelden.
In het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld, werden op woensdag 14 januari 2009 beelden van de verdachte getoond. De politie ontving vervolgens enkele tips waardoor de identiteit van de man bekend werd. Agenten zochten de man, maar hij was onvindbaar.
Familie die op de hoogte was van zijn verdenking, drong vervolgens aan om zich aan het politiebureau te melden. De verdachte meldde zich vervolgens donderdag 26 februari aan het politiebureau. Hij is aangehouden en in verzekering gesteld. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.
Diefstal van ingebouwd navigatiesysteem?
Onterecht bestaat wellicht de indruk dat ingebouwde navigatiesystemen geen buit voor autokrakers kunnen zijn. Ook ingebouwde systemen zijn te demonteren en dus te stelen.
Mogelijke oorzaken van diefstal van ingebouwde systemen:
Sommige navigatiesystemen worden achteraf ingebouwd (dus niet in de fabriek). Dat betekent dat het ook vrij simpel is om het systeem te demonteren met het juiste gereedschap.
Systemen die achteraf worden ingebouwd worden niet aan het Voertuig Identificatie Nummer gekoppeld, zodat het na de diefstal gewoon in een andere auto kan functioneren.
Sommige levertijden van systemen zijn erg lang zodat er automatisch een markt (vraag) ontstaat. Als die levertijd er niet was zou de vraag niet zo groot zijn. Veel van deze systemen worden dus vermoedelijk op bestelling gestolen
Tips
Bel 1-1-2 als u ziet dat een autokraker toeslaat of misschien wil gaan toeslaan (verdacht gedrag)
Bij het inbouwen van het apparaat, laat het dan koppelen met het autoalarmsysteem
In de meeste van deze navigatiesystemen zit de mogelijkheid om een pincode in te voeren. Gebruik die mogelijkheid.
Noteer het serienummer en natuurlijk de pincode. Dat is niet alleen van belang voor de opsporing (bewijs), maar ook voor de verzekering. Doe aangifte na diefstal.
Raadpleeg het internet op het type systeem dat u wilt kopen en lees de forums goed door.