Spanningen tussen Korea's lopen op
Noord–Korea heeft maandag zijn strijdkrachten in verhoogde staat van paraatheid gebracht en met vergelding gedreigd als een Noord–Koreaanse satelliet wordt neergehaald. Ook is de directe telefoonverbinding tussen de legercommandanten van Noord– en Zuid–Korea verbroken voor de duur van gezamenlijke militaire oefeningen van Amerikaanse en Zuid–Koreaanse troepen.
De regering in Pyongyang liet weten dat een geplande satellietlancering doorgaat. De lancering wordt door Zuid–Korea en de Verenigde Staten gezien als een provocatie, omdat het zou gaan om een verkapte raketproef. Amerikaanse en Japanse regeringsmedewerkers zinspeelden eerder op de mogelijkheid de raket neer te schieten. De lancering wordt overigens niet verwacht voor eind deze maand of begin april.‘Het neerschieten van onze vreedzame satelliet zou een oorlogsdaad zijn’, meldde maandag het Noord–Koreaanse staatspersbureau KCNA in een citaat dat werd toegeschreven aan de chef–staf van het Noord–Koreaanse leger. Het persbureau zei in een afzonderlijke bericht dat het leger ’volledig gevechtsklaar’ is.
De Amerikaanse speciale gezant voor Noord–Korea, Stephen Bosworth, drong er bij Pyongyang op aan af te zien van de lancering. Bosworth wees er op dat zowel een satellietlancering als een raketproef een schending zou zijn van resoluties van de VN–Veiligheidsraad.
Ongeveer 570 Zuid–Koreanen die in een industriegebied bij de Noord–Koreaanse grensplaats Kaesong werken, konden door het verbreken van de telefoonverbinding niet naar huis terugkeren. De telefoonlijn is de enige verbinding tussen beide landen en het wegvallen ervan had tot gevolg dat het grensverkeer stil kwam te liggen. Eerder konden ongeveer zevenhonderd Zuid–Koreanen die maandag naar Kaesong wilden reizen, de grens niet passeren.
De Verenigde Staten en Zuid–Korea begonnen maandag zoals gepland hun gezamenlijke militaire oefeningen. Het plan is dat die twaalf dagen duren. De VS heeft 28.500 troepen in Zuid–Korea en houdt geregeld oefeningen met het Zuid–Koreaanse leger. Pyongyang protesteert routinematig tegen de oefeningen, die worden afgeschilderd als voorbereidingen voor een invasie.
Beide Korea’s zijn technisch gezien in staat van oorlog. De Koreaanse Oorlog eindigde in 1953 in een wapenstilstand die nooit werd omgezet in een vredesverdrag. Aan beide zijden van de gedemilitariseerde zone tussen beide landen liggen honderdduizenden militairen.