Buitenland

Chinees machtsvertoon moet Tibetaan ontmoedigen

Pantserwagens en busladingen politietroepen rijden over de bochtige bergwegen in de Tibetaanse Autonome Regio en aangrenzende gebieden. Internet kan in sommige plaatsen in Tibet niet langer worden geactiveerd. In verscheidene Tibetaanse gemeenschappen zijn met zandzakken versterkte leger– of politieposten te zien.

AP
9 March 2009 07:15Gewijzigd op 14 November 2020 07:27
DAOFU – Pantserwagens en busladingen politietroepen rijden over de bochtige bergwegen in de Tibetaanse Autonome Regio en aangrenzende gebieden. Internet kan in sommige plaatsen in Tibet niet langer worden geactiveerd. Foto EPA
DAOFU – Pantserwagens en busladingen politietroepen rijden over de bochtige bergwegen in de Tibetaanse Autonome Regio en aangrenzende gebieden. Internet kan in sommige plaatsen in Tibet niet langer worden geactiveerd. Foto EPA

Vijftig jaar na de mislukte opstand van 10 maart 1959 en de vlucht van de Dalai Lama naar Noord–India lijkt de regering in Beijing groot machtsvertoon nodig te achten om het Tibetaanse volk van haar permanente aanwezigheid te overtuigen. De Chinese autoriteiten lijken met alle macht een herhaling te willen voorkomen van de gebeurtenissen van 14 maart vorig jaar, toen in Lhasa ongeregeldheden uitbraken die zich uitbreidden tot tientallen Tibetaanse gemeenschappen.In de stad Daofu in de provincie Sichuan zijn de kloosters voor bezoekers gesloten. Politieauto’s patrouilleren in groten getale in de straten. Inwoners zeggen dat er sinds vorig jaar praktisch een permanente noodtoestand heerst. Er zijn duizenden politieagenten en militairen gestationeerd. ‘Het voedsel is duurder en moeilijker te krijgen omdat de soldaten veel eten’, aldus een anonieme bron.

Volgens Amnesty International is in Tibet sprake van steeds meer schendingen van de mensenrechten. De International Campaign for Tibet (ICT) zegt dat er ruim zeshonderd mensen gevangen zitten en dat het werkelijke aantal wellicht aanzienlijk groter is.

De Tibetaanse regering in ballingschap zegt dat bij de rellen van vorig jaar 220 mensen zijn omgekomen en dat aanvankelijk bijna zevenduizend zijn gearresteerd. Beijing houdt het op 22 doden, meest van Chinese afkomst.

De regering herhaalde zaterdag dat de Dalai Lama een separatist is. ‘Onze verschillen van mening met hem gaan niet over religieuze kwesties, mensenrechten, democratie of cultuur’, zei minister van buitenlandse zaken Yang Jiechi. ‘Het gaat om verdediging van de Chinese eenheid.’

Voor waarnemers wordt het steeds moeilijker een goed beeld van de situatie in Tibet te krijgen. Bezoekers van Lhasa meldden de afgelopen maanden dat er grote aantallen agenten in de stad zijn gelegerd. Op verschillende daken zijn politieposten geplaatst. Wegen naar de provincie Sichuan zijn afgesloten.

ICT publiceerde zaterdag een foto van een gewonde monnik die in de stad Aba op straat lag nadat hij zichzelf in brand had gestoken uit protest tegen een verbod op een religieus festival. Na de zelfverbranding gingen in de stad monniken de straat op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer