Top vijf van acties
De afgelopen dertig jaar voerde Greenpeace veel actie. Niet zelden met gevaar voor eigen mensen, soms ook met gevaar voor het leven van anderen. De volgende vijf acties vindt de milieuorganisatie het opvallendst.
Nucleaire dump (1982)Actievoerders met rubberboten proberen te verhinderen dat vaten met radioactief afval in zee belanden. Een medewerker slaat overboord, doordat het schip doorgaat met het dumpen van de vaten. Hij wordt even later bewusteloos uit zee gehaald.
Ondertussen weet een aantal activisten aan boord van het dumpschip te komen. Zij ketenen zich 48 uur lang vast aan de kranen op het schip. De actie trekt veel aandacht. In 1983 komt er een einde aan het dumpen van radioactief afval in zee.
Brent Spar (1995)
Olieplatform Brent Spar wordt lange tijd bezet om te voorkomen dat Shell het afgedankte platform, dat nog olie bevat, naar de Atlantische Oceaan sleept en daar laat afzinken. Greenpeace doet metingen naar de inhoud van het platform die nogal hoog uitvallen, maar later onjuist blijken te zijn. De Brent Spar wordt uiteindelijk gerecycled.
Milieuminister (2002)
Terwijl de nieuwe ministersploeg zich op Huis ten Bosch presenteert, lukt het Greenpeace om een actievoerder op het terrein te krijgen. Hij meldt zich als de nieuwe milieuminister vlak voor het bordes waar de ministers zich laten fotograferen. Greenpeace protesteert op deze wijze tegen de vervanging van een milieuminister voor een staatssecretaris voor Milieu.
De scheur (2005)
Actievoerders weten in te breken op het terrein van de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Ze schilderen een grote scheur op de koepel om te laten zien wat er met de centrale kan gebeuren.
In februari 2005 plaatsen de activisten 200 lege gele kernafvalvaten voor de ingang van de Tweede Kamer, die op dat moment debatteert over de sluiting van de kerncentrale.
Zeereservaten (2008)
Greenpeace begint in de Noordzee symbolisch met het afbakenen van een zeereservaat door blokken natuursteen in zee te gooien. Vissers protesteren tegen de actie vanwege het risico dat de blokken in hun netten komen. Hun schepen kunnen dan kapseizen, met alle gevolgen van dien.
De milieuorganisatie ‘voor groene vrede’ voert de actie omdat natuurgebieden op zee niet zouden worden beschermd. Minister Verburg kondigt later dat jaar de eerste Nederlandse beschermde zeereservaten aan.