VS vrezen tactiek der verschroeide aarde in Irak
De Iraakse leider zou van plan zijn de tactiek van de verschroeide aarde toe te passen indien zijn land wordt aangevallen. Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen hebben daar voor gewaarschuwd. Dat heeft The Washington Post donderdag geschreven.
regel> De Iraakse leider zou in het nauw gedreven een humanitaire ramp willen veroorzaken. Die moet dan het verzet tegen de oorlog in het buitenland vergroten en de opmars van vijandelijke troepen vertragen. Saddam Hussein zou olie–installaties, energiecentrales en voedselopslagplaatsen willen vernietigen. Hij zal de schuld geven aan de aanvallers, zo menen de Amerikanen. Bovendien zou hij volgens de veiligheidsdeskundigen in een laatste daad van verzet alles wat hij nog aan chemische of biologische wapens heeft, willen loslaten op de bevolking en de aanstormende vijand.De Amerikaanse deskundigen deden precies zulke voorspellingen voorafgaande aan de aanval op Koeweit en Irak in 1991. Toen is niets gebleken van wanhopig suïcidaal verzet tegen de aanvallers. De door de VS geleide internationale coalitie ontmoette toen weinig militaire tegenstand.
In 1991 echter richtte de coalitie zich op de bevrijding van Koeweit en niet op de machtscentra in Irak. De VS maken er geen geheim van dat ze deze keer het regime omver willen werpen. Dat betekent dat het hele land onder voet moet worden gelopen. De Amerikanen denken daarom dat de leiders in Bagdad zich dit maal met alle beschikbare middelen zullen verzetten omdat het voortbestaan van het regime op het spel staat.
Irak is na de aanslagen in de VS in september 2001 begonnen met het aanleggen van speciale verdedigingswerken. Ze gebruiken daarbij, anders dan in 1991, verschillende natuurlijke barrières. Het centrum van de fortificaties is volgens de Amerikaanse inschattingen Bagdad. In 1991 trokken de Irakezen de aanvallers tegemoet in de relatief platte woestijn van het zuiden. Dat doen ze beslist niet nog een keer.
De Amerikaanse deskundigen zien anderzijds een groot lichtpunt in het moreel van de Iraakse troepen. Die is volgens hen zo laag dat Saddam Hussein zelf zich zorgen maakt of zijn elitetroepen (Republikeinse Garde, circa 90.000 man) wel voor hem zullen vechten. Van het gewone leger van 375.000 man verwacht vrijwel niemand tegenstand van betekenis.