Oud-Opheusdenaar voor de rechter in VS
„Shoot him again! Shoot him again!” Een schot wordt gelost en de 65-jarige Ray Diener overlijdt ter plekke aan de kogels die zijn hart doorboren. Vier verdachten, onder wie oud-Opheusdenaar Lorenzo Schrijver, staan binnenkort terecht in het Amerikaanse Lancaster (Pennsylvania).
„Een gruwelijke moord”, zo omschrijft commissaris van de politie Samuel H. Gatchell van het Northwest Lancaster County Regional Police Department de moord op Ray Diener.In Elizabethtown, een klein stadje ten zuidoosten van Harrisburg –de hoofdstad van de Amerikaanse staat Pennsylvania– wordt Diener in de nacht van 2 op 3 mei 2007 op brute wijze van het leven beroofd. Vier jongemannen in de leeftijd van 18 tot 23 jaar schieten de man koelbloedig neer. Ze willen geld om drugs te kopen.
Op de bewuste avond in mei besluiten de vier een overval te plegen. Ze verkeren volgens de politie onder invloed van drugs. Abraham Sanchez en Lorenzo Schrijver kiezen met twee vrienden het huis van Diener uit en bellen aan.
Ze vertellen de bewoner dat hun auto kapot is en vragen hem of ze even mogen bellen. Diener overhandigt zijn mobiele telefoon en op dat moment richt Sanchez zijn vuurwapen op de man. „Kom op, doe dit nou niet!” roept Diener en hij maakt een afwerend gebaar richting het pistool. Sanchez lost daarop twee fatale schoten, waarvan één Dieners hart treft.
Terwijl zijn vrouw op het lawaai afkomt, overlijdt Diener op de drempel van zijn huis. De vier mannen vluchten per auto.
Een van de verdachten, de 23-jarige oud-Opheusdenaar Lorenzo Schrijver, staat binnenkort terecht wegens medeplichtigheid aan de moord.
Volgens advocaat Craig Stedman zou hij tijdens de overval tegen de schutter hebben geroepen: „Shoot him again! Shoot him again!” Hem staat mogelijk een levenslange gevangenisstraf te wachten. De man die van moord wordt verdacht, krijgt hoogstwaarschijnlijk de doodstraf.
Schrijvers ouders, die een café en een cafetaria in Opheusden runnen, worden al snel na de moord op de hoogte gebracht van de mogelijke betrokkenheid van hun zoon.
„We schrokken enorm toen we het hoorden”, zegt vader Willem Schrijver. „We vinden het heel erg. Ja, natuurlijk vinden we het erg. Voor onze zoon, maar ook voor de nabestaanden van het slachtoffer. De vermoorde man was ook vader en opa, net als ik. Dat moet wat zijn voor zijn familie. Onbegrijpelijk.”
Tot 2007 woonde Lorenzo Schrijver in Opheusden. In dat jaar vertrok hij naar de Verenigde Staten, om daar „een bestaan op te bouwen als vrachtwagenchauffeur”, aldus zijn vader. Hij komt daar in aanraking met slechte vrienden en drugs. Zo ver komt het echter niet. Lorenzo, die sinds kort bij zijn oma in Elizabethtown woont, loopt een vriendin tegen het lijf, met wie hij een relatie opbouwt. „Vanaf dat moment komt hij in aanraking met slechte vrienden en drugs”, zegt Lorenzo’s vader. “Hij haalde hier nooit iets uit. Lorenzo was trucker en werkte zestien uur per dag. Het was bovendien een pientere knaap.”
Veel mensen in het dorp kennen Lorenzo, zegt vader Schrijver. En natuurlijk wordt er over gepraat. Sinds een paar weken is het nieuws in Opheusden bekend. “Vooral mijn vrouw lijdt erg onder de roddels die in het dorp de ronde doen. Ze vindt het verschrikkelijk.”
Willem Schrijver heeft zijn zoon sinds twee jaar niet meer gezien. Wel zegt hij af en toe contact met hem te hebben. „We praten dan over alledaagse dingen en ik vraag natuurlijk hoe het met hem gaat.” „In het begin zei Lorenzo telkens tegen ons dat hij onschuldig was, maar de waarheid komt natuurlijk een keer openbaar. Ik geloof vast en zeker dat hij betrokken was bij de moord, maar welk aandeel hij leverde, is nog onduidelijk. We zijn alles aan het uitpuzzelen; dagelijks houdt het ons bezig.”
De zaak heeft grote impact binnen zijn gezin, zegt Schrijver. „Onze kinderen zijn er allemaal stil van. Ze praten er niet over. Ik ook niet. Ik zet het zo veel mogelijk van me af.”
Lorenzo Schrijver zit inmiddels bijna twee jaar in voor-arrest. In Pennsylvania is men nog steeds met het onderzoek bezig.
Binnenkort reist het echtpaar Schrijver naar Amerika, om het proces tegen hun zoon te volgen. „We wachten gespannen af. Het zal een zware tijd worden.”