Kamer steunt oprichting Europese gendarmeriemacht
De Tweede Kamer stemt in met de oprichting van een Europese gendarmeriemacht. Alleen de SP en de PVV zijn kritisch over het voorstel. De SP is tegen een Europees buitenlandbeleid en Europese veiligheidspolitiek en zal er dan ook niet mee instemmen. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de kwestie.
Het gaat om een politiemacht van in totaal ongeveer achthonderd mensen met militaire status die moet kunnen optreden bij crisisbeheersingssituaties. Optreden gebeurt op basis van een resolutie van de VN–veiligheidsraad of op verzoek van de regering van het land waarnaar zij uitgezonden wordt.Nederland heeft daar veertig tot zestig marechaussees voor beschikbaar, zij maken onderdeel uit van de ruim 150 marechaussees die Nederland beschikbaar heeft voor missies. Gewone politiemensen zullen niet aan de missies meedoen. Voornemens van Binnenlandse Zaken om het aantal buitenlandse uitzendingen van reguliere agenten te intensiveren staan hier los van.
Hoewel het korps formeel Europese gendarmeriemacht heet, doen maar vijf Europese landen mee aan de oprichting ervan. Behalve Nederland zijn dat initiatiefnemer Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje. Polen is inmiddels partner geworden, Roemenië en Turkije hebben ook interesse om mee te doen.
Het is de bedoeling dat de macht binnen dertig dagen kan worden ingezet in instabiele situaties waarin militaire steun niet nodig is, maar de lokale politie of gewone politie–eenheden niet afdoende kunnen optreden.
De macht heeft al sinds 2006 een 35 koppen tellend hoofdkwartier in de Italiaanse plaats Vicenza. Het commando rouleert tussen de deelnemende staten. Nederland is daarvoor in 2011 aan de beurt.