Cultuur & boeken

Tijd maken voor gezinsmomenten

Titel: ”Voor elkaar. Doe-boek voor kinderen en ouders”, onder redactie van Fenny de Boer en Cocky Drost
Uitgeverij: Boekencentrum, i.s.m. HGJB, Zoetermeer/Bilthoven, 2008
ISBN 978 90 2332 9
Pagina’s: 94
Prijs: € 14,90.

Gijsbert Wolvers
4 March 2009 07:50Gewijzigd op 14 November 2020 07:25

Veel christelijke ouders worstelen ermee: hoe kunnen we onze geloofsopvoeding in praktijk brengen? En: hoe scheppen we een gezellig gezin waarin onze kinderen zich thuis voelen? De Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) bracht in samenwerking met uitgeverij Boekencentrum een bruikbaar boek op de markt om dit soort thema’s bespreekbaar te maken tussen ouders en kinderen.”Voor elkaar” is bij mijn weten in hervormd-gereformeerde kring een noviteit. Het is overduidelijk een werkboek. Met als doel ouders samen met hun kinderen van 4 tot en met ongeveer 12 jaar in gesprek te laten gaan.

Het boek beoogt tien ”gezinsmomenten” te creëren. Deze momenten van gezamenlijk gesprek, spel, Bijbelstudie en zingen moeten elk anderhalf uur duren, bijvoorbeeld op zaterdagavond of zondagmiddag.

De ouders moeten vooraf het gezinsmoment voorbereiden. Zij verdiepen zich in het thema, door het Bijbelgedeelte samen te lezen, te bidden en praktische voorbereidingen te treffen zoals het (gezamenlijk met de kinderen) kopen van een lijstje voor de doopkaart of papier voor de cadeaudoosjes klaarleggen.

In het gezinsmoment over orde en regels spelen de kinderen een spel (Rummikub of Mens-erger-je-niet) zonder regels, om duidelijk te maken dat je ze wel degelijk nodig hebt. Daarna schrijven de gezinsleden vervelende en geldende huisregels op. Ze lezen gezamenlijk een Bijbelgedeelte, gaan daarover in gesprek, bidden rond dit thema en zingen het nodige, vooral liederen uit de HGJB-bundel ”Op Toonhoogte” en enkele psalmen. Vervolgens kan het gezin het Bijbelrooster volgen dat over het weekthema gaat. Als de week om is, is het tijd voor een nieuw gezinsmoment.

Het is een creatief bedachte en uitgewerkte formule. Eis is wel dat de ouders tijd nemen voor de voorbereiding en uitvoering van de aangereikte ideeën. In een jachtige tijd is het echter goed een schema te volgen dat christelijke gezinnen dwingt tijd te maken voor hun huisgodsdienst.

”Voor elkaar” verplicht ouders serieus werk te maken van geloofsopvoeding. Het sterke van het boek is dat het bezig zijn met de geloofsopvoeding inbreng van beide kanten vraagt: niet alleen van de ouders, maar ook van de kinderen.

De thema’s die worden behandeld zijn: de godsdienstige opvoeding, een liefdevol klimaat in het gezin, angst en veiligheid, regels en grenzen, blijdschap en dankbaarheid, omgaan met verdriet, tijdsbesteding, eenzaamheid, het (goed)maken van ruzie en eigenwaarde. Het zijn allemaal dagelijkse onderwerpen in het gezin.

Eén kritische noot: er prijkt een ontspannen foto op de kaft, maar de samenstellers hadden wel rekening mogen houden met de lichte inkijk bij de moeder. Misschien dat seksuele opvoeding een mooi thema is van deel 2 in deze veelbelovende serie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer