Hof Karlsruhe wijst immigratiewet af
Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe heeft een nieuwe wet die vanaf 1 januari meer buitenlanders de mogelijkheid zou geven om in Duitsland te komen werken, afgewezen.
De immigratiewet is volgens de rechters, die wetgeving aan de grondwet toetsen, niet volgens de juiste procedures door het parlement geloodst en daarmee ongeldig.
De afwijzing is een klap voor de coalitieregering van de sociaal-democratische bondskanselier Schröder en vooral voor zijn partners de Groenen. De versoepelde immigratiewet was vooral het werk van de Groenen die voor het eerst sinds de jaren zeventig weer gastarbeiders naar Duitsland willen halen. De wet beperkte weliswaar de toestroom van immigranten, maar hield ook rekening met de behoeften op de Duitse arbeidsmarkt. Zo zitten bedrijven te springen om programmeurs, die in Duitsland niet te vinden zijn. Zij zouden graag Indiërs tewerkstellen.
De christen-democratische, conservatieve oppositie bestreed het plan onder meer met het werkloosheidspercentage in Duitsland, dat op 10 procent staat. Maar het wetsontwerp haalde het toch en zou volgend jaar van kracht worden. De oppositie stelde evenwel dat de wijze waarop de Bundesrat -vergelijkbaar met de Eerste Kamer in Nederland- de wet in maart heeft aangenomen, niet deugde. De stemming viel daar slechts ten gunste van de regering uit omdat de voorzitter, burgemeester Wowereit van Berlijn, de verdeelde stem van de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg als jastem telde. Zes deelstaatregeringen, waarin de CDU/CSU het voor het zeggen heeft, vroegen het Constitutioneel Hof daarop een streep door de wet te halen.
De rechters gaven de regeringen donderdag gelijk. De regeringspartijen en de oppositie zullen voor volgend jaar een compromis moeten vinden voor een nieuwe immigratiewet.
Premier Edmund Stoiber van Beieren, lijsttrekker van de christen-democraten bij de verkiezingen in september dit jaar, reageerde voor de publieke radio verheugd op de uitspraak. Hij sprak van een belangrijke dag voor het behoud van de Duitse identiteit. De christen-democraten zullen in de onderhandelingen met de regering over een nieuwe wet eraan vasthouden dat de immigratie wordt beperkt.
Bondskanselier Schröder verklaarde bereid te zijn inhoudelijk te debatteren over het wetsvoorstel en zei dat het snel weer bij de Bondsraad zal worden ingediend. Volgens de regeringsleider is het voorstel in hoofdlijnen „goed en juist.”
De SPD-premier van de deelstaat Rijnland-Pfalz, Kurt Beck, betreurt de verwerping van de wet, maar wees erop dat de rechters in Karlsruhe zich niet over de inhoud hebben uitgesproken. Het werkgeversverbond BDI riep de politieke partijen op snel met een nieuwe wet te komen. „Op middellange en lange termijn kan het gebrek aan vaklieden tot een van de belangrijkste hinderpalen voor de ontwikkeling van de Duitse economie worden”, zei voorzitter Michael Rogowoski.