BCB-boekenbeurs krijgt festivalkarakter
De jaarlijkse BCB-boekenbeurs in Zwolle voldoet niet langer aan de verwachtingen. Omvorming tot ”lees- en luisterfestival” moet het evenement nieuw leven inblazen. Voor reformatorische boekenliefhebbers wordt een alternatief gezocht.
Dat schrijft direceteur Els de Jong-Van Gurp van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB) in het blad Note. De BCB organiseert elk jaar in september in de Zwolse IJsselhallen een publieksbeurs en een aantal vakdagen voor de boekhandel.Volgens De Jong klagen uitgevers al een aantal jaren over het feit dat de beurs niet langer de juiste bezoekers trekt. „De fleur raakte van de beurs af. Een aantal uitgevers heeft inmiddels zelfs aangekondigd niet meer te zullen deelnemen aan een beurs-oude stijl.”
De nieuwe beurs krijgt veel meer een festivalkarakter. De Jong: „De consument van tegenwoordig houdt van beleving, wil geraakt worden. Bij het product, de auteur of artiest betrokken worden.” Daarom zijn „gezelligheid, ontmoeting, een dagje uit, ontspanning en ideeën opdoen” belangrijke aspecten bij de nieuwe opzet voor een publieksbeurs, aldus De Jong.
De bedoeling is dat de beurs een aantal thematische podia krijgt, waarop bijvoorbeeld aandacht wordt gegeven aan theologie, fictie, opvoeding, kinderen en muziek. „Op ieder podium draait een fulltime programma”, aldus De Jong. Centraal staat steeds een zeer bekende publiekstrekker, mogelijk van internationale naam en faam. De standhouders zorgen met lezingen, workshops en dergelijke voor de verdere invulling.
De beursvloer zelf zal „bescheiden” zijn. De deelnemende uitgeverijen presenteren de nieuwste uitgaven in „eenvoudige stands”, aldus De Jong. „Het streven is de standhouders méér mensen en de juiste mensen te laten ontmoeten tegen lagere kosten dan voorheen.”
De BCB-directeur verwacht dat de publieksbeurs in de nieuwe opzet „vanwege zijn brede programmering” minder aantrekkelijk wordt voor reformatorische bezoekers. „Daarom zijn we tegelijkertijd in gesprek met Erdee Beursorganisatie om te zien of er op de bekende Wegwijsbeurs een plein vol activiteiten van uitgevers over christelijke boeken kan worden georganiseerd.”
Omdat de BCB-beurs niet langer wordt gekoppeld aan de vakdagen is er ruimte om een andere datum te kiezen en een locatie „midden in het land.” Voordat de beurs in Zwolle werd gehouden, bood Barneveld jarenlang onderdak aan het boekenevenement.
De Jong sluit niet uit dat het nieuwe concept al dit najaar wordt gerealiseerd. Het vinden van een nieuwe locatie is daarvoor een eerste voorwaarde. Half maart moet de BCB een beslissing nemen met betrekking tot de huur van de IJsselhallen.