Ban Ki–moon: Direct actie voor wederopbouw Gaza
VN–secretaris–generaal Ban Ki–moon heeft maandag op de Gazaconferentie in Egypte gepleit voor directe actie om de wederopbouw van Gaza mogelijk te maken. Daarvoor moeten de door Israël gesloten grenzen van het Palestijnse kustgebied open. Als er geen materialen het gebied in mogen, kunnen de Gazanen niet beginnen met het herstel, zei Ban Ki–moon.
Door de Israëlische bombardementen en de inval begin dit jaar, zijn veel verwoestingen aangericht in Gaza. De Palestijnse bevolking ziet volgens Ban Ki–moon de toekomst met angst en wanhoop tegemoet. De conferentie is volgens de VN–topman het begin van de werkelijke reconstructie van Gaza.Ruim zeventig landen doen in Sharm el–Sheikh mee aan de conferentie, die officieel gaat over de noodhulp en de wederopbouw van Gaza. Maar achter de schermen werken de ministers van Buitenlandse Zaken verder aan politieke oplossingen. Het gaat er vooral om dat vooruitgang wordt geboekt naar een duurzaam bestand, dat er zicht komt op een verzoening tussen Palestijnen onderling en dat de grenzen van de Gazastrook worden geopend.
Alleen als aan deze voorwaarden wordt voldaan, heeft noodhulp en wederopbouw zin, vinden de potentiële donoren. Anders is de kans groot dat alles in de toekomst weer wordt vernietigd. De meeste gevende landen willen ook niet dat de hulp terechtkomt bij Hamas, de Palestijnse verzetsbeweging die sinds medio 2006 de scepter zwaait in Gaza.
Ook Ban Ki–moon zette nadrukkelijk in op het grotere plaatje. „We moeten samenhangend en constructief denken. Als we een huis bouwen, beginnen we met de fundering". De VN–topman noemde Amerikaanse steun van groot belang om werkelijk verder te komen in dit proces. Maar ook riep hij een nieuwe Israëlische regering op volledig mee te werken. Vooral een stop op de uitbreiding van Israëlische nederzettingen is volgens hem belangrijk.
De Egyptische president Hosni Mubarak toonde zich tijdens de opening van de conferentie verguld met de grote aandacht van zowel westerse landen als landen uit de regio voor het zoeken naar oplossingen voor het Israëlisch–Palestijnse conflict. Mubarak kreeg brede waardering voor zijn bemiddelende rol tussen de Palestijnen onderling en tussen Israël en de Palestijnen. De strijdende partijen Hamas en Israël zijn er maandag niet bij.