Palestijnen hopen op 2,2 miljard voor wederopbouw Gaza
De Palestijnen hopen maandag tijdens een donorconferentie in Egypte 2,2 miljard euro op te halen om de Gazastrook weer op te bouwen na het Israëlische offensief. Leiders en hoge ambtenaren van ongeveer zeventig landen zijn daarbij aanwezig. De islamitische verzetsbeweging Hamas, die de Gazastrook controleert, is niet uitgenodigd.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, gaat ook naar de conferentie in de badplaats Sharm el–Sheikh. Ze heeft beloofd om 710 miljoen euro bij te dragen. De Europese Unie wil 435 miljoen euro geven en de Britten leggen 34 miljoen euro bij. De zes Golfstaten kwamen zondagavond laat overeen om 1,3 miljard euro te doneren, zodat de benodigde 2,2 miljard officieus al binnen is.De meeste gevers willen echter de garantie dat hun schenkingen niet ten goede komen aan Hamas, de beweging die door veel landen als terroristische organisatie wordt beschouwd. Ook is het niet zeker dat hulpgoederen Gaza binnen komen.
Een maand nadat Hamas en Israël beide een eenzijdig staakt–het–vuren afkondigden, dat ze inmiddels geregeld schenden, is er nog bitter weinig aan wederopbouw gedaan. Dat constateerde ook Midden–Oostengezant Tony Blair, die zondag een verrassingsbezoek aan de Gazastrook bracht. De voormalig Britse premier sprak met inwoners van het gebied. Hun levens zijn zwaar getroffen door het recente conflict, aldus Blair. Hij wilde vooral weten wat de wederopbouw vergt. De hulp die nu binnenkomt is nauwelijks genoeg om de inwoners van Gaza eten te geven en voor tijdelijk onderdak te zorgen. Door het offensief zijn ongeveer 15.000 huizen verwoest.
Sinds januari hanteert Israël een strikt beleid aan de grens, om te verhinderen dat Hamas op welke manier dan ook profiteert van buitenlandse hulp. Zo mogen cement, stalen buizen en contant geld het land niet in. „We staan niet toe dat Hamas bunkers kan bouwen of stalen pijpen kan gebruiken om raketten te bouwen", aldus een Israëlische woordvoerder. Maar zelfs pasta, vruchtensap en linzen behoren tot de ’risicogoederen’ en worden niet toegelaten, aldus een medewerker van hulporganisatie Oxfam.
De grensovergang Karni is volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch nog altijd dicht. Vrachtauto’s met hulpgoederen moeten omrijden naar het zuiden van Gaza om bij Kerem Shalom de grens over te gaan. Daar heft Israël 1000 euro ’tol’ per vrachtauto. Per dag mogen circa tweehonderd trucks de grens passeren, terwijl meer dan vijfhonderd vrachtwagens nodig zijn om voldoende hulp te kunnen geven, aldus verschillende hulporganisaties. Palestijnse smokkelaars proberen de grensovergangen te ontwijken door via tunnels vanuit Egypte goederen het gebied in te smokkelen.
Ondertussen zijn in de Egyptische hoofdstad verzoeningsgesprekken begonnen tussen delegaties van de verschillende Palestijnse groepen, waaronder Hamas en Fatah, dat de Westelijke Jordaanoever grotendeels controleert. Uiterlijk op 20 maart moet er overeenstemming zijn over een eenheidsregering, die de wederopbouw van Gaza in de gaten moet houden. De gesprekken verlopen moeizaam. Hamas wil de staat Israël niet erkennen, waardoor eenheid binnen de Palestijnse gelederen ver te zoeken is. De vertrekkende Israëlische premier Ehud Olmert beloofde zondag dat Israël keihard terugslaat als militanten met raketten blijven schieten.