Buitenland

Gevechtstroepen VS in augustus 2010 uit Irak

President Barack Obama heeft aangekondigd dat alle Amerikaanse gevechtstroepen in Irak uiterlijk eind augustus volgend jaar het land hebben verlaten. Het gaat om ongeveer 100.000 manschappen.

ANP
27 February 2009 19:17Gewijzigd op 14 November 2020 07:24
Gevechtstroepen VS in augustus 2010 uit Irak. Foto ANP
Gevechtstroepen VS in augustus 2010 uit Irak. Foto ANP

Obama presenteerde vrijdag zijn terugtrekkingsplan tijdens een bezoek aan de militaire basis Camp Lejeune in North Carolina. „Ik heb een tijdschema gekozen om alle gevechtbrigades binnen de komende achttien maanden terug te trekken. Laat me duidelijk zijn, onze gevechtsmissie in Irak eindigt op 31 augustus 2010", zei Obama.Hij wil 35.000 tot 50.000 ondersteunende troepen langer handhaven in Irak, maar in principe niet langer dan tot eind 2011. De plannen waren al uitgelekt in de media.

Obama zei dat hij zijn voorganger George W. Bush en de Iraakse premier Nuri al–Maliki heeft ingelicht over de plannen. Volgens afspraken die de regering van Bush heeft gemaakt met de autoriteiten in Irak, moeten alle VS–militairen op 31 december 2011 weg zijn.

De door Bush begonnen oorlog in Irak is nog altijd zeer omstreden in de Verenigde Staten. Twee op de drie Amerikanen zijn tegenstander van de oorlog. Obama was oorspronkelijk van plan de gevechtstroepen al binnen zestien maanden na zijn beëdiging terug naar huis te halen, maar op advies van legerleiders duurt dat drie maanden langer.

Obama zei dat er veel is verbeterd in Irak, maar dat er nog veel problemen zijn op te lossen. Maar het is ook aan de VS om prioriteiten te stellen en daarom de verantwoordelijkheid voor Irak aan de Irakezen zelf over te laten.

Obama, die als president ook opperbevelhebber is, werd regelmatig toegejuicht door de aanwezige militairen in Camp Lejeune. Het was voor het eerst sinds zijn beëdiging ruim een maand geleden dat Obama een uitstapje maakte naar een legervestiging.

Voorafgaand aan de toespraak van Obama hadden sommige partijgenoten van de Democraat kritiek geuit. Ze vinden dat een te groot aantal Amerikaanse militairen achterblijft in Irak. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft Obama om opheldering gevraagd.

John McHugh, een Republikeinse defensie–expert is positiever. Hij gaf aan dat Obama hem had verzekerd dat er nog een ’plan B’ is, mocht de veiligheidssituatie in Irak verslechteren. Senator John McCain, die Obama in de presidentsstrijd regelmatig aanviel over diens Irak–plannen, sprak van een aanvaardbare keuze.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer