Buitenland

Protesten tegen regering Pakistan

Aanhangers van de oppositie hebben donderdag in Pakistan auto’s in brand gestoken en ruiten ingegooid. Woensdag bepaalde het hooggerechtshof in Islamabad dat oppositieleider Nawaz Sharif geen politiek ambt meer mag bekleden.

AP
27 February 2009 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 07:23

Honderden aanhangers van Sharif verzamelden zich in Rawalpindi, iets ten zuiden van de hoofdstad Islamabad. Ze zwaaiden met groene partijvlaggen en scandeerden leuzen tegen de overheid. Enkele betogers richtten barricades op van brandende autobanden en gooiden ruiten in van winkels en banken in een voorname winkelstraat. Ook werden op de snelweg van Islamabad naar Punjab vier auto’s in brand gestoken, zei de politie.Het hooggerechtshof wees woensdag bezwaren van de hand tegen een eerdere uitspraak dat Sharif vanwege een veroordeling in 2008 niet mee mocht doen aan de verkiezingen. Ook een uitspraak tegen Sharifs broer, Shahbaz Sharif, werd door het hof bekrachtigd. Dat betekent dat Shahbaz Sharif geen recht heeft op een zetel in Punjab en moet aftreden als leider van de coalitieregering in de provincie.

De coalitieregering van president Asif Ali Zardari, die vorig jaar na het vertrek van president Pervez Musharraf aantrad, wordt niet direct bedreigd door de oppositie. Maar de uitspraak kan een machtsstrijd uitlokken in de rijkste en dichtst bevolkte provincie Punjab, waar de partijen van Sharif en Zardari samen in de regering zitten.

Sharif, de populairste politicus van Pakistan, beschuldigt Zardari ervan de uitspraken van het hof te hebben voorgekookt en heeft opgeroepen tot protesten. Het is onwaarschijnlijk dat de broers beroep zullen aantekenen. Zij verschenen niet op de zitting en hebben gezegd de bevoegdheid van het hof niet te erkennen.

De Verenigde Staten, Pakistan en India zullen voortaan regelmatig om de tafel gaan om de situatie in de instabiele Zuid-Aziatische regio te bespreken. Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, gisteren bekend. „Onze drie landen hebben een gezamenlijk doel, een gezamenlijke dreiging en een gezamenlijke opgave”, aldus Clinton aan het einde van een driedaags bezoek aan de regio.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer