Moeders China willen aandacht voor bloedbad 1989
De autoriteiten in China moeten eindelijk openheid geven over de bloedig neergeslagen studentenprotesten in Peking. Dat stellen nabestaanden van de slachtoffers in een petitie, die vrijdag werd gepubliceerd.
Op 4 juni 1989 kwamen honderden, mogelijk duizenden mensen om het leven toen het leger een einde maakte aan het protest op het Plein van de Hemelse Vrede. De betogers eisten democratische hervormingen, maar werden keihard aangepakt.De petitie is ondertekend door 127 mensen die vrienden en/of familie zijn verloren. Ze eisen dat de overheid een onderzoek begint naar het optreden van het leger, dat tanks inzette tegen burgers. Verder willen ze schadevergoedingen duidelijkheid over de identiteit van de doden. De verantwoordelijken dienen strafrechtelijk te worden vervolgd.
In China geldt de opstand uit 1989 nog altijd als een taboe–onderwerp. Het communistische bewind zette de protesten eerst weg als een anti–revolutionair complot. Anno 2009 wordt gesproken van „politieke onrust" en blijven breedsprakige veroordelingen achterwege.