Politiek

De Vries wuift kritiek CPB op JSF-programma weg

HILVERSUM/WASHINGTON (ANP) – Staatssecretaris De Vries (Defensie) wuift de kritiek van het Centraal Planbureau (CPB) dat het JSF–programma geen banen oplevert weg. Volgens het CPB zal de bouw van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter alleen leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt, omdat mensen overstappen van de ene naar de andere baan. „Een onzinnig argument", zei De Vries donderdag in een reactie.

26 February 2009 15:40Gewijzigd op 14 November 2020 07:23
De Vries brak nogmaals een lans voor de JSF als beste opvolger van de huidige F–16’s. Foto ANP
De Vries brak nogmaals een lans voor de JSF als beste opvolger van de huidige F–16’s. Foto ANP

De staatssecretaris noemde het CPB een rekeninstituut dat werkt met een model dat geen onderscheid maakt tussen eieren verkopen en hoogwaardige technische ontwikkeling. Het CPB houdt geen rekening met de huidige economische ontwikkeling, zei De Vries, duidend op de recessie. Hij wees daarbij op de slechte werkgelegenheidsprognoses voor 2010. Volgens het CPB komen er wel veel nieuwe banen in het buitenland bij. De Vries noemt dat ook goed, omdat bedrijven als Philips en Stork in Nederland belasting betalen.Hij brak nogmaals een lans voor de JSF als beste opvolger van de huidige F–16’s. Het kabinet wil 85 jachtvliegtuigen kopen. Maar het zal in 2010 een besluit nemen dat gaat over niet meer dan 55 toestellen, zei De Vries. In april wil hij al aan de Amerikanen beloven dat Nederland twee testtoestellen zal aanschaffen. De Vries wil dan een contract voor één en volgende jaar voor het tweede JSF testtoestel tekenen. Over de prijs wordt nog onderhandeld.

De ChristenUnie stelt voor om pas in 2010 te besluiten over het tweede toestel, maar volgens De Vries kan dat niet. De belofte om er twee af te nemen is een voorwaarde om mee te kunnen doen aan de training voor piloten.

Een delegatie van de Tweede Kamer bezocht eerder concurrent Saab en is nu in Amerika om zich te laten informeren over de JSF. Volgens de PvdA, de SP en de ChristenUnie hebben zij diverse keren te horen gekregen dat de aankoop van de JSF in 2010 riskant is. Vanaf 2011 zou er meer zekerheid komen over de kosten.

Het CDA en de VVD ontkennen dat zij het advies kregen om pas na 2011 over de koop te beslissen. Ze vinden het niet meer dan logisch dat in latere fases van een ontwikkelingsproces meer zekerheid komt. De coalitiepartijen CDA, PvdA en CU willen vooralsnog geen conclusies verbinden aan de verkregen informatie.

Donderdag en vrijdag bezoeken de Kamerleden JSF–fabrikant Lockheed Martin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer