Nog 63 gewonden Turkse Boeing in ziekenhuis
Nog 63 passagiers en bemanningsleden van de verongelukte Boeing 737 liggen in het ziekenhuis. Zes van hen verkeren in kritieke toestand. Het aantal dodelijke slachtoffers ligt nog op negen.
Dat maakte burgemeester Weterings van Haarlemmermeer donderdag aan het begin van de middag bekend. In totaal zijn 121 van de 135 inzittenden van het toestel in behandeling geweest in dertien ziekenhuizen.Hulpverleningsorganisaties doen nog geen mededelingen over de identiteit van de inzittenden. Eerst moeten alle verwanten van gewonden en doden bereikt worden. Wel is duidelijk dat de drie omgekomen bemanningsleden de Turkse nationaliteit hebben.
Het openbaar ministerie en de Raad voor de Transportveiligheid doen nog geen mededelingen over de stand van het onderzoek, aldus Weterings.
De neergestorte Boeing 737–800 van Turkish Airlines had enkele dagen voor het ongeluk bij de Polderbaan op Schiphol tot tweemaal toe technische problemen. Dat meldde het Turkse persbureau Dogan donderdag.
Het eerste mankement werd opgemerkt tijdens een vlucht op 18 februari. Volgens de piloten waren er problemen met de vleugels van het toestel. De Boeing heeft daarna een technische controle ondergaan in de hangar van Turkish Airlines op het Ataturk–vliegveld in Istanbul.
De tweede storing had twee dagen voor het ongeluk plaats. De piloten moesten toen de start afbreken.
De Turkse minister van Transport Binali Yildirim meldde woensdag dat de Boeing 737–800 geen technische mankementen had. Dat zou blijken uit de laatste technische controle door de Turkse burgerluchtvaartorganisatie op 22 december vorig jaar.
Het telefoonnummer 0900-1852 blijft open voor mensen met vragen en getuigen die informatie hebben over de toedracht van de ramp.
Het Turkse toestel stortte woensdagochtend om 10.31 uur neer op een akker bij Zwanenburg, in de aanvliegroute naar de Polderbaan op Schiphol. Aan boord bevonden zich in totaal 134 personen, onder wie zeven bemanningsleden.
Bij de ramp zijn gisteren 60 ambulances, 3 traumahelikopters en 750 hulpverleners ingezet. Buurtbewoners en passerende automobilisten op de A9 verleenden eerste hulp. De hulpverleners zetten een rupsvoertuig in om de ramplocatie in de vette, omgeploegde kleiakker te bereiken.
Hulpverleners troffen in de cockpit drie bemanningsleden aan. De autoriteiten lieten aanvankelijk de drie in het toestel zitten voor forensisch onderzoek. Gisteravond zijn ook deze drie inzittenden geborgen.
De beide zwarte dozen zijn gisteren kort na het ongeval gevonden. Onder leiding van het openbaar ministerie doen de Onderzoeksraad voor veiligheid, de luchtvaartpolitie, de marechaussee en de politie Kennemerland onderzoek naar de ramp. Dit kan maanden in beslag nemen. De Polderbaan, waarbij het vliegtuig neerkwam, blijft tot nader order gesloten.
Voorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven van de onderzoeksraad vermoedt dat de piloten van het Turkse toestel hebben geprobeerd het toestel zo lang mogelijk in de lucht te houden. „Maar als je snelheid verliest, val je uiteindelijk letterlijk uit de lucht.” Hij leidt dat onder meer af uit het feit dat het vliegtuig geen lang spoor in het akker heeft getrokken. De Boeing 737-800, het meest verkochte passagiersvliegtuig, was zeven jaar oud.
Van Vollenhoven, premier Balkenende en staatssecretaris Albayrak bezochten gisteren het crisiscentrum. Koningin Beatrix liet weten „intens” mee te leven met de slachtoffers. Van Vollenhove roept iedereen die beeldmateriaal van de crash heeft op dat beschikbaar te stellen voor onderzoek.
Woensdagavond laat landde er een speciaal toestel uit Turkije met familieleden van de slachtoffers van de ramp. De hulpverlening, die na het neerstorten snel op gang kwam, was gisteren aan het einde van de middag alweer grotendeels afgerond.
In een opvanglocatie in Badhoevedorp werden ongedeerde passagiers en hun families opgevangen. De locatie blijft beschikbaar om de gisteravond uit Turkije gearriveerde familieleden op te vangen. Voor betrokkenen is er slachtofferhulp beschikbaar.
Het neerstorten van de Boeing 737-800 leidde gisteren tot chaotische toestanden rond de locatie van de ramp. Op omringende snelwegen ontstonden files.