Regio Rijssen krijgt hospice
Er komt mogelijk nog dit jaar een hospice voor Rijssen en omgeving. De gemeenten Rijssen en Wierden steunen het initiatief. Van de omwonenden tekende deze week niemand bezwaar aan.
Dat bevestigde bestuurslid Evert Voortman de Stichting Hospice Rijssen en Omstreken vanmorgen. De nieuwe hospice stelt ruimte beschikbaar voor terminale inwoners van Rijssen, Enter en Wierden om daar hun laatste levensfase door te kunnen brengen.Als locatie voor de hospice is gekozen voor een plek aan het Groenewegje, tussen de Enterstraat en de Oosterhofweg in de nabijheid van het Parkgebouw en Kasteel De Oosterhof. De benodigde bouwvergunning is intussen aangevraagd.
De gemeente Rijssen-Holten is volgens Voortman positief over het initiatief, en heeft intussen 25.000 euro beschikbaar gesteld om de aanloopkosten te kunnen dekken. De gemeente Wierden draagt 20.000 euro bij. De totale bouwkosten van de hospice worden geschat op 1 miljoen euro.
Voordat de bouw kan starten, moet er nog een bestemmingsplanwijziging worden doorgevoerd. Deze is echter al toegezegd door zowel de gemeente als de politiek, meldt Voortman. „Er is een breed draagvlak voor de komst van de hospice.”
De hospice zal bestaan uit vier units voor maximaal vier gasten, met een totale oppervlakte van ruim 400 vierkante meter. Daarin is per patiënt een verblijf met slaap- en badkamer, maar ook een zitkamer met een pantry beschikbaar. Daarnaast komen er in het gebouw een ruime woonkamer voor algemeen gebruik, een logeerruimte voor familieleden, een stiltecentrum en een personeelsruimte.
Het verzoek tot de opzet van de hospice is volgens de stichting ontstaan vanuit de Ouderen Adviesraad, de huisartsen en de kerken. Aan het bestuur is nu de taak om het benodigde geldbedrag van 1 miljoen euro aan donaties en leningen bij elkaar te krijgen. Daarvan is nu pas 1 ton toegezegd. Voortman liet vanmorgen echter weten „het volste vertrouwen te hebben dat het bedrijfsleven van Rijssen en omstreken de stichting wil steunen. Anders waren we er ook niet aan begonnen.”
De omwonenden zijn eerder deze week al ingelicht over de plannen. Dit is volgens Voortman als eerste gebeurd. Hij meldt dat er vanuit de buurt geen enkel bezwaar is ingediend tegen de komst van de hospice.
In de hospice nemen de gasten hun eigen huisarts en verpleegzorg mee. De bemensing van de hospice gebeurt met name door vrijwilligers.
Voortman: „We willen nu snel beginnen, dan kunnen we nog voor het eind van het jaar draaien.” Het bestuur bestaat behalve Voortman onder anderen uit Arend Jan ter Steege en oud-huisarts Peter Schreuder.