E.ON Benelux start ondergrondse CO2–opslag
Energiebedrijf E.ON Benelux gaat na 2015 op grote schaal CO2–afvang, transport en opslag toepassen op de Maasvlakte. Het bedrijf heeft daar woensdag een overeenkomst over gesloten met het Rotterdam Climate Initiative (RCI), dat Rotterdam op de kaart moet zetten als milieubewuste gemeente.
De provincies Zuid–Holland en Zeeland verleenden E.ON eerder al een vergunning om op de Maasvlakte een nieuwe kolencentrale te bouwen. Zij oordeelden dat de nieuwe elektriciteitscentrale, inclusief de ondergrondse opslag van CO2 (kooldioxide), geen negatieve effecten heeft op omliggende natuurgebieden.E.ON heeft de wereldwijde ambitie in 2030 de CO2–emissie per opgewekt kilowattuur met 50 procent te hebben verlaagd ten opzichte van 1990. „Door onze nieuwe centrales van CO2–afvang te voorzien, kunnen wij onze wereldwijde klimaatdoelen sneller halen”, stelt een zegsman. E.ON experimenteert al vanaf 2008 kleinschalig met de afvang bij de bestaande centrale.
Volgens milieuorganisatie Greenpeace heeft E.ON echter nog helemaal geen vergunning voor de opslag van CO2 op de Maasvlakte. „De vergunning van de provincies Zuid–Holland en Zeeland is puur voor de centrale zelf, niet voor de ondergrondse opslag van het broeikasgas”, stelt een zegsvrouw. „De kolencentrale die E.ON wil gaan neerzetten is bovendien van het ouderwetse type poederkoolcentrale”.