Holdijk blijft begrip theocratie gebruiken
SGP-senator Holdijk trekt zich niets aan van de afspraak in de partijtop om het begrip theocratie naar buiten toe zo min mogelijk te gebruiken.
„Ik laat me niets verbieden. (…) Het neigt naar censuur. (…) Het kan best zijn dat het misverstanden heeft opgeroepen. Maar dan moet je het nog eens uitleggen, aan anderen, aan jezelf.” Holdijk zegt dat in het jongste nummer van Wapenveld, het blad van RRQR, de reünistenvereniging van de CSFR.Volgens Holdijk legt de SGP-top het woord theocratie verkeerd uit: „Binnen de SGP is de theocratische belijdenis versmald tot een politiek program. Er wordt altijd gesproken over het ideaal van de theocratie, zoals dat dan heet. Theocratie is volstrekt het tegendeel van idealen of het najagen van een ideaal, ze is primair een geloofsbelijdenis, levende werkelijkheid.”
Overigens relativeert Holdijk zijn opvattingen verderop in het interview door te stellen dat hij zelf het woord theocratie in de Eerste Kamer nog nooit heeft gebruikt. „Ik ben eenvoudigweg nooit een passende gelegenheid tegengekomen waarbij ik het had kunnen gebruiken. In die zin heb ik geen moeite met het besluit om dat woord niet meer te gebruiken, we redden ons best zonder.”
De SGP-senator heeft begrip voor het pleidooi van ds. W. Visscher uit Amersfoort om de neutrale staat vanuit tactische overwegingen te aanvaarden. „Het tactisch aanvaarden van de onpartijdige staat heeft te maken met de erkenning van de pluriformiteit, de multiculturele samenleving. Dat heeft te maken met het accepteren van de feiten. En ja, de feiten moet je accepteren, daar hoef ik geen ommezwaai voor te maken.”
Ook moet de SGP volgens Holdijk godsdienstvrijheid aanvaarden. „Vanuit het belang van een ordelijk openbaar bestuur is dat noodzakelijk, de SGP zal daar niet aan ontkomen.”
Op de vraag waarin zijn visie dan verschilt van CDA en ChristenUnie, antwoordt Holdijk dat hij een multiculturele staat niet wenselijk vindt. „Ik krijg –gegeven de nationale historie, waar God werkzaam is geweest– geen blije gevoelens als ik de ene na de andere minaret zie verschijnen.”
Ook godsdienstvrijheid ziet de 64-jarige SGP-senator uit Uddel niet als ideaal. „Of ik het ten diepste nou zo wenselijk vind, en of ik sta te juichen: nee, niks van dat alles.”