Economie

Europese energiemarkt

Het Zweedse elektriciteitsbedrijf Vattenfall heeft een bod van 8,5 miljard euro gedaan op het Nederlandse Nuon. Een handvol vragen over deze overname.

24 February 2009 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 07:22

Wat voor bedrijf is Vattenfall?Vattenfall (Zweeds voor waterval) is actief in Zweden, Finland, Duitsland, Groot-Brittannië en Polen en levert elektriciteit en warmte. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 14,8 miljard euro en is daarmee 2,5 keer zo groot als Nuon. Vattenfall is voor 100 procent in handen van de Zweedse staat.

Is Vattenfall een groen bedrijf?

Vattenfall lijkt relatief groen. De elektriciteit die het Zweedse bedrijf levert, wordt voor bijna de helft opgewekt met kolen en gas, voor een derde met kernenergie en voor de rest met waterkracht. Vattenfall is in Zweden eigenaar van twee kerncentrales, die in het recente verleden met enkele veiligheidsincidenten te maken kregen. Het bedrijf liet begin dit jaar weten 1,6 miljard euro te gaan investeren in de veiligheid. Na de bekendmaking van de overname van Essent door het Duitse RWE zijn harde noten gekraakt over het milieubeleid van RWE. Bij de overname van Nuon is de kritiek minder groot.

Vanwaar al de overnames van Nederlandse energiebedrijven?

In 2004 werd de Nederlandse energiemarkt geliberaliseerd. Nieuwe partijen kunnen sindsdien tot de markt toetreden. De bestaande energiebedrijven zijn gedwongen hun netwerken af te splitsen van het productiedeel. Het netwerk blijft in overheidshanden om betrouwbaarheid en veiligheid te garanderen, de rest mag worden verkocht. Nederlandse energiebedrijven zijn kleine spelers op de Europese markt. Schaalgrootte is volgens hen nodig om te overleven. Ook Eneco is op zoek naar een overnamepartner; het Zeeuwse Delta wil zelfstandig blijven.

Was een fusie van de Nederlandse energiebedrijven geen betere optie?

In 2006 hebben Nuon en Essent gesprekken gevoerd. De toezichthouder van de energiesector, DTe, heeft een fusie toen geblokkeerd. De nieuwe partij zou te dominant worden op de Nederlandse markt.

Wat merkt de klant van de overname van Nuon?

De komende vier jaar blijft Nuon onder eigen naam energie leveren. Concurrentie op de energiemarkt moet leiden tot een betere kwaliteit en lagere prijzen. Uiteraard blijft de hoogte van die prijs vooral afhankelijk van de wereldwijde energieprijs. Ook biedt schaalvergroting bedrijven meer mogelijkheden om te investeren in innovatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer